Klas Lestander

Skidskytte

Arjeplogsbon Klas Lestander blev tidernas förste olympiske mästare i skidskytte. Han skulle få vänta till 2006 innan någon annan svensk, Anna Carin Olofsson, upprepade bedriften, och ytterligare fyra år till en manlig svensk skidskytt (Björn Ferry) ordnade ett OS-guld.
När skidskyttet kom in på OS-programmet i Squaw Valley var det en idrott med kort historia, globala mästerskap sett. Två VM hade föregått den olympiska tävlingen. I det första, 1958 i österrikiska Saalfelden, lämnade svenska truppen med guld både individuellt (Adolf Wiklund) och i lag. Så det var snarare Wiklund än Lestander som de svenska förhoppningarna låg hos ute vid McKinney Creek. Men Wiklund hade som många andra svårt med skyttet den här mulna dagen på hög höjd – bara åtta träff av 20 möjliga gav en klen 19:e plats.
28-årige Lestander, van jägare, behärskade däremot skjutförhållandena på ett lysande sätt. De fyra stationerna hade ett skjutavstånd på mellan 100 och 250 meter. Klas 20 skott med det tunga mausergeväret betydde 20 träff och det visade sig räcka till guld. Värsta konkurrenten var länge Sovjets Aleksandr Privalov. Privalov hade guldet i sin hand inför sista skjutningen. Det hade räckt med tre träff av fem för att bärga guldet. Men Privalov gick på för hårt i spåret, bommade tre gånger, fick sex minuters tillägg och for ner på bronsplats, drygt halvannan minut efter Lestander.
OS-segern var den fine skytten, men sämre skidåkaren, Lestanders stora fullträff. Han vann aldrig ett individuellt SM-guld i skidskytte, däremot blev naturmänniskan Lestander svensk mästare i fiske (trolling-SM) som 68-åring.
Men ytterligare en skidskyttemedalj vid ett stort internationellt mästerskap har Klas. Vid VM i Umeå 1961 tog han brons i lag.
Klas somnade in hemma i Arjeplog, 91 år gammal.

KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Förening/klubb: Arjeplogs SF
  • Födelseort: Arjeplog
  • Född: 1931-04-18
  • Dödsort: Arjeplog
  • Död: 2023-01-13

OS-medaljer

Resultat

Partners

Huvudsponsorer, logotyper