Som 12-åring kom Jane Cederqvist under tränaren och badmästaren Sten Hellqvists vingar. Hon var den perfekta eleven, målmedveten och disciplinerad – ett samarbete som växlades in i världsrekord, OS-silver och Svenska Dagbladets bragdmedalj 1960, som första kvinna någonsin. Hon slog till i en tid då damidrott sågs över axeln och stjärnorna var få.
OS-silvret och bragdguldet blev för Simförbundet en perfekt dörröppnare i diskussioner med stat och kommun om nya sim- och badanläggningar. Sverige hade halkat efter, och det hände att Sten Hellqvist tvingades beordra sina tjejer till Källtorpssjöns kalla vatten vid Hellasgården i Nacka-reservatet för träning.
Hans nya och krävande träningsgiv, hämtad från Australien och med en mil simning om dagen var en sensation. Hans Neptun-flickor, tio i A-gruppen hade simning, skola, simning och sömn som daglig meny. Få klagade, i varje fall utåt.
Det första genombrottet var en tredjeplats i junior-SM 1958, senare samma år blev Jane första dam under fem minuter på 400 m fritt. Veckorna före OS, i en tävling i Uppsala, raderade Jane ut australiskan Ilse Konrads världsrekord på 800 m fritt, 9.55,06 löd Janes nya rekord.
Den TV-sända dramatiken från Rom, med Bengt Bedrup som upphetsad referent, gav Jane en plats i det svenska folkhemmet. Endast USA:s Chris von Saltza, med svenska rötter, orkade stå emot Janes ursinniga forcering. Uppståndelsen var total, det var bara Jane som behöll lugnet.
– Jag bara var sådan. Det var också en del av min styrka, min mentalitet, alltså. Jag blev aldrig riktigt nervös, har Jane förklarat.
Två år senare, efter ett SM-guld i lagkapp med Neptun, tackade Jane för sig. Hon orkade inte längre mobilisera den nödvändiga energin. Hon valde böckerna/studierna, 1970 avlade hon en fil. kand-examen och med ämnet ”Arbetare i strejk” fick hon sin doktorstitel.
Hon var tidigt politiskt medveten, ett arv efter pappa Sten som varit verksam inom typografförbundet. Redan 1959 gjorde hon ett inhopp som opinionsbildare, i ett argt och ifrågasättande brev till borgarrådet Helge Berglund i Stockholm efterlyste hon en ”försvunnen miljon” till det nya utomhusbadet, Eriksdalsbadet. Berglund, som var ishockeyns företrädare, misstänktes ha lagt miljonen på Johanneshovs isstadion. Janes brev tog skruv – tre år senare invigdes Eriksdalsbadet.
Yrkeskarriären har inneburit en rad uppdag i den officiella förvaltningen, bland annat som statssekreterare och generaldirektör.
Jane avled 77 år gammal i Stockholm i sviterna av ALS.
KÄLLA: Olympiaboken