Edvin Vesterby

Brottning

Ryggläge gav silver för Edvin Vesterby i Melbourne-OS 1956, antagligen den mest märkliga silvermedalj som erövrats i ett mästerskap. I bantamvikt, 57 kg, hade Vesterby guldläge när han i sista matchen gick upp mot Sovjets Konstantin Vyrupajev. Guldchansen försvann snabbt, då Vesterby hamnade i kraftigt poängunderläge.
Brottningen har alltid haft ett förvånande poäng- och regelsystem och just i Melbourne var det konstigare än någonsin! Landslagstränaren Rudolf ”Preven” Svedberg hade lusläst regelhäftet och uppmanade därför Edvin Vesterby.
– Lägg dig på rygg, Edvin!
I den aktuella matchen skulle Vesterby få silver om han förlorade på fall, men bara brons om han föll på poäng. Nu räknades ”prickar” i varje match och vid poängförlust mot Vurupajev hade tre brottare haft samma antal prickar, Vyrupajev, Vesterby och rumänen Horvat. Vågen hade då avgjort och eftersom Vesterby vägde mest av de tre hade bronset varit hans.
Genom att Vesterby lade sig på rygg fick Vyrupajev en prick mindre, och Vesterby och Horvat lika många. Då avgjorde inbördes möte, som Vesterby hade vunnit tidigare, därmed var silvret hans! Edvin var själv osäker om ryggläge var det rätta.
– Jag var tvungen att göra det så att domaren inte förstod. Då hade jag blivit diskad och blivit helt utan medalj, har Edvin berättat. Nu gick ”skådespelet” hem och 30 sekunder före matchslut låg Edvin på rygg – och silvret var hans.
I Brunnhages Olympiaboken från 1956 beskrivs Vesterbys silver som ”herostratiskt”, det vill säga att genom ”illdåd uppnå ryktbarhet”. Men ”Preven” Svedberg och svensklägret ansåg att rättvisa skipades, då Vesterby enligt deras uppfattning blev bestulen på vinst i sin första match.
Edvin Vesterby växte upp i den svenskspråkiga delen av Estland, han flydde till Sverige, 16 år gammal 1943. Han började brottas i Djurgården 1947. OS-silvret var höjdpunkten på hans karriär, han deltog i nio internationella mästerskap mellan 1951 och 1962.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Förening/klubb: Djurgårdens IF
  • Födelseort: Riguldi, EST
  • Född: 1927-10-23

OS-medaljer

Stockholm/Melbourne 1956

  • Grek-rom. -57 kg

Resultat

Rom 1960

  • 4:a Grek-rom. -57 kg
  • 15:e Fristil -57 kg

Stockholm/Melbourne 1956

  • 2:a Grek-rom. -57 kg

Helsingfors 1952

  • 4:a Fristil -57 kg

Partners

Huvudsponsorer, logotyper