Björn Ferm

Modern femkamp

Precis som sin föregångare som svensk OS-vinnare i modern femkamp, Lasse Hall, var Björn Ferm ett simlöfte med god löpkapacitet. Smålänningen från Jönköping slog igenom storinternationellt med VM-brons 1967. Parallellt med studier gjordes sedan en ambitiös satsning mot Mexico-OS året därpå. Bland annat tillbringades tid i Mexico City för att acklimatisera sig till de svåra förhållandena. Höghöjdsproblematiken var en nyckelfaktor 1968.
Den moderna femkampen bjöd på stor olympisk dramatik 1968. Ungraren András Balczkó var favorit, sin generations främste med VM-guld 1963, 65, 66 och 67. Balczkó fick spela jägarens roll under tävlingen, i dess slutskede var Ferm bytet.
Ferm fick en bra start. Han red felfritt på en ganska enkel bana, med femte bästa tid. En sträckning under fäktningens slutskede betydde att viktiga poäng tappades, men 191 poäng i skyttet betydde guldkänning, bara fem poäng efter Balczkós lagkamrat István Mona.
Än bättre i skyttet än Ferm var överraskande lagkamraten Hans-Gunnar 95 Liljenwall. Denne diskades dock med för mycket alkohol i blodet. De flesta moderna femkampare lugnade nerverna med några öl innan skjutningen. De visste att två öl normalt höll dem under dopningsgränsen. Men Liljenwall hade varit sjuk innan tävlingen, och kanske var det den försvagade konstitutionen som fällde honom i dopningstestet. Sverige fick inget lagbrons. Trion Ferm, Liljenwall och Hans Jacobson var redan medaljerade när chockbeskedet kom. Men Björn Ferm skulle på sitt sätt till viss del återupprätta den svenska hedern.
I simningen gjorde han ett topplopp, nästan i paritet med sin bästa låglandstid. Det betydde ledning inför den sista grenen, löpning, före Balczkó.
22,5 sekunder var ungraren tvungen att plocka på Ferm. Normalt en inte alls omöjlig uppgift för den löpstarke Balczkó. Magyaren startade ursinnigt. En mellantid efter en av de fyra kilometerna visade att han i stort sett var ikapp Ferm. Men svensken startade sist och hade fördelen att gå på Balczkós tider. Björn disponerade sitt lopp mästerligt. I slutskedet var Ferm den starkare och bärgade guldet med tre sekunders marginal.
Inför München-OS 1972 gjorde Björn Ferm en sista stor elitsatsning. Den här gången räckte det till en hedrande sjätteplats. Vann gjorde András Balczkó, som äntligen tog sitt välförtjänta individuella OS-guld.
Till sina OS- och VM-medaljer individuellt var Björn Ferm med om att erövra VM-silver i lag 1967. Han vann individuella SM i modern femkamp 1965, 67, 68 och 69.
I det civila blev Björn Ferm en vittberest affärsman med Asien som främsta bas. När han 2009 fyllde 65 år var det som chef för ett företag som exporterar bläckpatroner och toners.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Förening/klubb: A6 IF, Jönköping
  • Födelseort: Jönköping
  • Född: 1944-08-10

OS-medaljer

Mexico City 1968

  • Modern femkamp, ind.

Resultat

München 1972

  • 5:a Modern femkamp, lag
  • 6:a Modern femkamp, ind.

Mexico City 1968

  • 1:a Modern femkamp, ind.
  • DQ Modern femkamp, lag (Ursprungligen 3:a)

Partners

Huvudsponsorer, logotyper