Ara Abrahamian

Brottning

Ara Abrahamian

En ursinnig protest och demonstration i samband med prisutdelningen i 84 kg-klassen i Peking-OS 2008 gav Ara en plats i det svenska folkhemmet. Efter en horribel bortdömning i semfinal mot en 26-årig italiensk polis, Andrea Minguzzi, vägrade Ara att brottas om bronset. Han övertalades och besegrade enkelt fransmannen Melonin Noumonvi. Vid prisceremonin slängde han bronsmedaljen på mattan och lämnade utdelningen. IOK, den olympiska kommittén, och FILA, brottningens internationella organisation, reagerade med kraft, Ara fråntogs bronset, och hotades med böter och avstängning, för både Ara och rikstränaren Leo Mylläri. Efter svensk överklagan till CAS, idrottens högsta domstol, drogs hoten om böter och avstängning tillbaka,samtidigt beordrade CAS ändring i FILA:s regelverk; videogranskning ska göras direkt efter match om protest föreligger, allt för att unvika felaktiga bedömningar.

Aras kamp mot brottningens pampar blev mycket uppmärksammad och hans ”fall” följdes noga av media och en bred allmänhet.

Ara växte upp Gyumri, Armeniens huvudstad. Som ung levde han för brottning, tränade två pass om dagen. En stor jordbävning i december 1988 drabbade Ara hårt då hans mor omkom. Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan avseende Nagorno-Karabach grep sedan in i Aras liv, han tvingades till fronten.

Hösten 1994 valde Ara att hoppa av till Sverige i samband med ett tävlingsutbyte, han blev svensk medborgare 1998 och brottades för Sverige i VM i Aten 1999, med en sjundeplats som följd. Han kvalade in till Sydney-OS och tog en sjätteplats. Både 2001 och 2002 kom Ara hem med guld från VM i grekiska Patras respektive VM i Moskva. Han var etablerad i världseliten och gick fram till final i Aten-OS 2004 mot ryssen Aleksej Misjin. Ara dömdes som förlorare i en match som slutade 1–1 efter förlängning. Det skandalösa domslutet i Peking 2008 har inte lämnat Ara någon ro, under 2012 gjorde Ara överraskande comeback på brottarmattan, med ambition att kvala in till en fjärde olympisk start i London 2012. Han misslyckades dock i kvalet till OS. Ara bor i Stockholm och är vd i ett bemanningsföretag.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Familj: Bellan
  • Förening/klubb: Spårvägens BK, Stockholm
  • Födelseort: Gyumri, ARM
  • Född: 1975-07-27

OS-medaljer

Aten 2004

  • Grek-rom. -84 kg

Resultat

Peking 2008

  • DQ Grek-rom. -84 kg (Ursprungligen 3:a)

Aten 2004

  • 2:a Grek-rom. -84 kg

Sydney 2000

  • 6:a Grek-rom. -76 kg

Partners

Huvudsponsorer, logotyper