Så här kommer svenska OS- och paralympicstrupperna vara klädda under OS-invigningen av Paris 2024. Foto: UNIQLO

Publicerad 24 juli 2024

Sveriges kläder när OS i Paris invigs

För tredje spelen i rad bär den svenska OS-truppen kläder från UNIQLO. I Paris är det skandinaviskt avskalad design och högteknologisk produktion som gäller. Så här ser Sverige ut under invigningen den 26 juli - och så såg det ut förr.

De svenska invigningskläderna vid OS i Paris, specialdesignade för truppen av UNIQLO. Foto: TT.

De 33:e sommarspelen i Paris invigs den 26 juli och avslutas den 11 augusti. För tredje spelen i rad bär den svenska OS-truppen kläder från UNIQLO. I Paris är det skandinaviskt avskalad design och högteknologisk produktion som gäller.

Under invigningen och avslutningen av OS i Paris så kommer truppen ha en sömlös jacka som är stickad med 3D-teknik, exklusivt designad för OS-truppen. Tekniken är patenterad och kallas Wholegarment där hela plagget är stickad av en enda tråd. Samma jacka kommer vi även kunna se på de deltagare som får kliva upp på prispallen under spelen.

Under fem års tid har UNIQLO jobbat tätt tillsammans med de svenska delegationerna och aktiva för att ta fram truppernas kläder under både OS och Paralympics. Tre ledord har varit i fokus: kvalitet, innovation och hållbarhet.

Aktivas synpunkter väger tungt

Aktiva har varit med i processen att ta fram kläderna. Flera av dem deltar i Paris, som seglarna Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson och bordtennisspelaren Truls Möregårdh.

- Fina kläder ger mig självfortroende. UNIQLO:s kläder har också en grym passform och känns lätta och det underlättar för att jag ska kunna att röra mig snabbt. När jag mår bra så spelar jag bättre, säger Truls Möregårdh.

UNIQLO gör sitt tredje spel som svensk klädpartner till Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté. OS i Tokyo 2021 var först ut och sedan Peking 2022. Fortsatt är klädmärkets koncepttänk LiveWear som innebär enkla och hållbara kläder av hög kvalitet. Sedan första kollektionen i Tokyo har materialen förbättrats både tekniskt och i passform, designen har skalats ner ytterligare och hållbarhetsfokuset har skalats upp.

Tidigare invigningskläder

Så här har svenska OS-trupperna varit klädda på OS-invigningarna i Tokyo 1964 och från Seoul 1988 till Tokyo 2021.

Sara Algotsson Ostholt och Max Salminen med den svenska fanan vid invigningen av OS i Tokyo. Foto: TT.

Tokyo 2021

Invigningskläderna i Tokyo togs fram av UNIQLO:s designchef Christophe Lemaire och hans team av internationella designers vid UNIQLO:s forsknings- och utvecklingscenter i Paris. Kläderna var enfärgade men deltagarna hade fyra olika färgsättningar för att skapa en dynamik i invigningsparaden. För första gången i OS historia hade varje land två fanbärare, en kvinna och en man. För Sverige gick fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen med den svenska fanan.

Foto: SOK

Rio 2016

I Rio hade damerna guldfärgade klänningar och fanbäraren Therese Alshammar hade för första gången inte samma kläder som övriga truppen utan bar en specialsydd klänning gjord av återvunna textiler och ekologiskt silke.

Rolf-Göran Bengtsson, Foto: Janerik Henriksson / TT

London 2012

Truppen hade baseballtröjor i gult och turkosblå med beigea chinos och kjolar. Fanan bars av ridsportens Rolf-Göran Bengtsson som tagit ett OS-silver i Peking 2008.

Christian Olsson, Foto: Fredrik Sandberg / TT

Peking 2008

I Peking bars fanan av skadedrabbade trestegshopparen Christian Olsson. Fyra år tidigare hade Olsson vunnit OS-guld. 2008 hindrade hans skador honom att starta men i stället ledde han den svenska truppen på invigningsarenan iförd mörkblå kostym med turkos skjorta och ljusa chinos. Damerna hade kimonoinspirerade blusar.

Lars Frölander, Foto: Maja Suslin / TT

Aten 2004

I Aten 2004 var det den regerande OS-guldmedaljören i simning från Sydney, Lars Frölander som bar den svenska fanan. Damerna hade vita klänningar med blågula revärer och herrarna bar blågula kostymer.

Anna Olsson, Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sydney 2000

Kanotisten Anna Olsson blev i Sydney 2000 den andra kvinnliga fanbäraren för Sverige på ett olympiskt sommarspel. Hela truppen var klädd i ljusgult.

Foto: SOK

Atlanta 1996

Med bordtennisspelaren J-O Waldner som fanbärare gick svenskarna in på invigningsarenan i Atlanta 1996 med gula dräkter, kakifärgade kavajer med tillhörande spexig slips, svarta byxor och cowboyinspirerade stråhattar.

Barcelona 1992. Foto: TT

Barcelona 1992

I Barcelona hade damer och herrar olika kläder. Damerna hade gula kavajer och brokmönstriga kjolar medan herrarna bar mörkblå kavajer och benvita byxor. Fanbärare var tennisspelaren Stefan Edberg som tagit dubbla OS-brons i Seoul fyra år tidigare.

Seoul 1988. Foto: TT

Seoul 1988

När spelen kom till Sydkorea var det truppkläder av det lite striktare slaget. Kritstrecksrandiga kavajer och ljusgula byxor bar herrarna. Fanbärare var för första gången en kvinna, kanotisten Agneta Andersson som tagit storslam i Los Angeles 1984 med två guld och ett silver.

Tokyo 1964. Foto: IOK

Tokyo 1964

Senast spelen gick i Tokyo var på den tiden när det fanns regler för hur trupperna skulle marschera in vid invigningen. Man skulle gå i takt, i fyra rader på en armlängds avstånd. Dressyrryttaren William Hamilton som var fanbärare fick minsann inte heller vifta med fanan hur som helst. Truppen bar mellanblå kavajer och ljusblå byxor/kjolar.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper