H-C Holmberg och Glenn Östh. Foto: TT.

Publicerad 31 maj 2024

Östh och Holmberg prisas av SOK för mångårigt arbete

SOK:s förtjänstplakett i silver har tilldelats Glenn Östh och Hans-Christer Holmberg för deras utomordentliga arbetsinsatser för utveckling av svensk olympisk idrott.

Förtjänstplaketten i silver kan delas ut till personer som under minst 20 år arbetet inom SOK:s verksamhet, vilket både Östh och Holmberg gjort med råge. De båda mottog utmärkelsen under Coachforum i Åre i mitten av maj.

Glenn Östh började 1998 arbeta som sportchef på SOK. Glenn kom från en sagolik karriär som tränare och förbundskapten nationellt och internationellt inom bordtennis där bland annat herrlaget med J-O Waldner och Jörgen Persson i spetsen vann allt som gick att vinna. Han hade suttit med i förstudierna för att forma SOK:s nya satsningar och blev anställd för att driva de nystartade satsningarna som bland annat innefattade starten av SOK:s framgångsrika stödprogram Topp och Talang. Sedan dess har Glenn varit sportchef med ansvar för flera idrotter, vice truppchef vid både vinter och sommar-OS och även truppchef vid två ungdoms-OS i Nanjing 2014 och Buenos Aires 2018.

Glenn Östh som truppchef för ungdoms-OS i Buenos Aires 2018. Några av deltagarna då ingår även i OS-truppen till Paris 2024, som beachvolleyspelarna Jonatan Hellvig och David Åhman och pingisspelaren Truls Möregårdh. Foto: SOK.

– Det har varit en unik tid där varje möte med aktiva och tränare har varit fortbildning. Att få vakna upp i en OS-by och känna förväntningarna och förhoppningarna inför dagens tävlingar har varit en höjdpunkt. Jag ser också på ungdoms-OS som härliga minnen. Att få möta ungdomar på den nivån är en fantastisk upplevelse där känslan och glädjen till idrotten verkligen lyser igenom, säger Glenn Östh.

H-C Holmberg, som i grunden är naprapat och har gått Tränarprogrammet på GIH, började på SOK 1998 med ansvar att ta fram idrotternas kravanalyser och testpaket för att följa och stötta idrottarna och deras tränare i SOK:s nystartade elitsatsningar. Parallellt forskade han inom fysiologi och biomekanik och utvecklade bland annat sprintskidåkning, som då var ny gren på OS-programmet. Han disputerade 2005 vid Karolinska Institutet med avhandlingen ”Physiology of Cross-Country-Skiing” där resultaten bland annat var en bidragande faktor till de svenska gulden i sprintskidåkning under OS i Turin 2006.

H-C Holmberg tar prover på Magdalena Forsberg under ett träningsläger i Kiruna 1999. Foto: SOK.

Genom egen forskning och sin praktiska bakgrund skaffade sig H-C en värdefull position för att kunna länka ihop forskning och utförande hos aktiva och tränare. Som forsknings- och utvecklingschef har han varit drivande i utvecklingen av SOK:s verksamhet kring Topp och Talnag, och har senast varit ansvarig för uppstarten av SOK:s offensiva satsningar på utbildning samt att göra idrottsforskning mer tillgänglig för tränarkåren och deras aktiva.

– Arbetet med utvecklingsfrågor och kravanalyser har varit extra stimulerande på SOK. Att analysera och diskutera med aktiva och tränare på elitnivå om vad som är viktigt i deras idrott, göra jämförelser med andra idrotter och internationellt och komma fram till goda prioriteringar och åtgärdsprogram.

– Kunskap ökar sannolikheten att lyckas och att sammanföra kunskap och erfarenhet från forskare, tränare och deras aktiva är en del av pusslet för att som en liten nation lyckas på den internationella tävlingsscenen, säger H-C Holmberg, som med åren på SOK blivit professor både i idrottsvetenskap och fysioterapi.

Motiveringarna till utmärkelserna:

GLENN ÖSTH har sedan 1998 till 2022 arbetat för SOK i olika sportchefsfunktioner. Glenn har med gedigen kompetens, stor erfarenhet och starkt engagemang arbetat i en nyckelroll med att framgångsrikt utveckla och genomföra Topp och Talang till gagn för väldigt många aktiva och förbund. Glenn har också arbetat med varje OS mellan 2000 och 2022, dels som sportchef med OS-förberedelserna samt i truppledningen under OS-genomförande.

HANS-CHRISTER (H-C) HOLMBERG har sedan 1998 till 2022 arbetat för SOK i olika roller. H-C har med stark och unik kompetens arbetat såväl som resursperson och utbildare inom fysiologi, träning och prestationsutveckling samt som forsknings- och utvecklingschef. H-C har haft en nyckelroll med att framgångsrikt driva utvecklingsfrågor och forskningssamarbeten inom Topp och Talang till gagn för många aktiva och tränare. H-C har också i sin roll som forskare och professor varit en stark kraft avseende tillämpad forskning för prestationsidrotten och bryggan med idrottens tränare och aktiva.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper