Jonatan Meyerson i semifinalen mot Storbritannien vid världsungdoms-OS i Sydkorea. Foto: OIS.

Publicerad 1 februari 2024

Förlust i bronsmatch

Det svenska curlinglaget med Jonatan Meyerson och Maja Roxin var nära att ta brons i mixeddubbelturneringen i världsungdoms-OS. Men det blev förlust mot USA efter skiljeomgång.

Jonatan och Maja spelade fint i inledningen av bronsmatchen och ledde med 4-1 efter fem spelade omgångar. USA reducerade till 2-4 i den sjätte omgången och stal även en poäng till 3-.4 i den sjunde omgången. Svenskarna hade åter fördel av sista sten i den åttonde omgången, men USA lyckades knipa den poäng som krävdes för att tvinga fram en skiljeomgång.

Svenskarna hade sista sten även i skiljeomgången, men när den sista stenen var spelad låg tre amerikanska poängstenar i boet. Precis som vid mötet i gruppspelet så vann USA och kunde bärga bronsmedaljen.

Nära final

Meyerson och Roxin var tidigare under torsdagen bara några centimeter från att nå final, men föll i en tät semifinaldrabbning mot Storbritannien med 5-6. Britterna gick fram till ledning med 3-0, men det svenska laget kvitterade till 3-3 efter fem spelade omgångar. Det stod 5-5 inför den åttonde och sista omgången där britterna hade fördel av sista sten. Förlust med 5-6 innebär bronsmatch mot USA med start klockan 05.00 svensk tid på torsdagen. USA var det enda lag som besegrade Sverige i gruppspelet.

Fyra i längdstafett

Det var väldigt nära en ny svensk medalj i längdspåren. Kajsa Johansson gjorde en stark första sträcka i klassisk stil och växlade som tvåa, åtta sekunder från täten. På andra sträckan trycktes fältet ihop igen. Måns Ravald snabbt ikapp Tyskland och växlade till slut som trea, men bara tre sekunder från ledningen. Springsegrarinnan Elsa Tänglander tog sig snabbt upp till ledning på sin fristilssträcka och kunde skicka ut Tage Börjesson i ledning, men bara sekunden före Tyskland och Frankrike.

Slutsträckan blev dramatisk. Schweiz körde snabbt ikapp ledartrion och fyra lag körde ihop på slutvarvet. Starke tysken Jakob Moch gjorde guldrycket på slutkilometern. Tage Börjesson fick spurta om medaljerna mot fransmannen Quentine Lespine och schweizaren Maximilian Wanger, men svensken hade inte centimetrarna på sin sida. Moch vann guldet till Tyskland, 5,7 sekunder före Frankrike. Schweiz var tre tiondelar bakom Frankrike. Sverige slutade fem tiondelar ifrån en medalj.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper