Anton Modigs och Louise Lundquist bär den svenska fanan under invigningen av Gangwon 2024 i Sydkorea. Foto: Wander Roberto/ANOK.

Publicerad 19 januari 2024

Ungdoms-OS i Gangwon invigt

En rekordstor svensk trupp är redo för världsungdoms-OS i Sydkorea. Spelen i Gangwon är nu invigda.

Tävlingarna som pågår 19 januari till 1 februari är på samma platser som när vinter-OS avgjordes i PyeongChang 2018. Totalt kommer 1 802 deltagare från 78 länder till start. Sverige har 53 tävlande ungdomar och 32 ledare på plats i Sydkorea. Aldrig tidigare har SOK skickat en så stor trupp till en världsungdoms-OS.

- Våra förberedelser har gått bra och organisationen på plats är proffsig. Det märks att Sydkorea nyligen genomförde ett olympiskt spel. Jag tror vi får se riktigt bra tävlingar här i Gangwon, säger den svenska truppchefen Henrik Forsberg.

Anton Modigs och Louise Lundquist bär den svenska fanan under invigningen av Gangwon 2024 i Sydkorea. Foto: Wander Roberto/ANOK.

Svenska fanbärare under invigningen var två av truppens mest rutinerande, skidskytten Anton Modigs och alpinåkaren Louise Lundquist. Anton Modigs var med i truppen på Europaungdoms-OS i Friuli Venezia Giulia 2023 och ser fram emot att åter stå på den olympiska startlinjen.

- Nu är jag ett år äldre, ett år klokare, ett år starkare och ett år snabbare. Det ska bli riktigt kul att få tävla i Sydkorea, säger Anton Modigs.

Även Louise Lundquist tävlade i Italien förra året och i den svenska truppen finns två tidigare medaljörer från Europaungdoms-OS som skicrossåkarna William Young Shing (silver) Alexandra Nilsson (brons). Curlinglaget Astrid Linder, Matilda Lindberg, Ivan Almeling och Vilmer Nygren slutade fyra i mixedklassen i Europaungdoms-OS.

- Vi har en stor och stark trupp. Men för oss är det viktigaste att de här tonåringarna får internationell erfarenhet. Vi tror det är viktigt för deras framtida satsning mot världstoppen. Erfarenheterna de får är viktigare än eventuella medaljer, även om vi så klart hoppas att det går så bra som möjligt, säger den svenske truppchefen Henrik Forsberg.

Curlinglaget i YOG-byn. Foto: SOK.

Tävlingarna i Gangwon inleds natten mot lördagen och första svenska att tävla är rodelåkaren Johanna Kohala. Följ spelen resten av januari månad via SOK:s webbplats och via länkarna nedan.

Freeskiåkaren Jeong-min Lee från Sydkorea tänder elden vid världsungdoms-OS i Gangwon under invigningen i Gangneung Oval. Foto: OIS/Joe Toth.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper