Armand Duplantis. Foto: TT.

Publicerad 9 oktober 2023

Mondo siktar mot guld i Paris

SOK har räknat fram att Sverige har drygt 20 toppositioner inför OS i Paris nästa år. Allra högst upp på den listan finns Armand ”Mondo” Duplantis.
- Det största som finns för en friidrottare är att tävla i OS. Jag siktar på att vinna guld igen, säger Duplantis själv.

Den svenske stavhoppsstjärnan hade stor pressdag i friidrottshallen i Sollentuna under måndagen. Programmet var fullbokat med fotograferingar, filminspelningar, sponsoruppdrag och intervjuer.

Sveriges Olympiska Kommitté passade på att fixa med ackrediteringsfoton till OS i Paris. Och det är väl ingen vågad gissning att Duplantis finns med på listan när SOK den 21 november namnger de första svenskarna som kommer att tävla i OS i Paris nästa år.

Drygt 20 toppositioner

SOK:s sportdirektör Peter Reinebo har med Mondo som ett av de statistiskt säkerställda medaljhoppen inför spelen nästa år.

- Vi har just nu en preliminär trupp som innehåller ungefär 20 toppositioner, alltså idrottare som tagit medalj i globala mästerskap eller vid upprepade tillfällen visat den nivån i exempelvis världscupen eller liknande tävlingar, säger Peter Reinebo.

- Vi hoppas kunna utveckla ännu fler toppositioner under de månader som återstår inför mästerskapet, men just nu har vi ungefär samma slagkraft i truppen som inför OS i Tokyo, säger Reinebo.

I Tokyo blev de nio svenska medaljer, efter att Mondo svingat sig till stavhoppsguldet i överlägsen stil.

- Jag ser fram emot att tävla i Paris. Det var stort att få vinna i Tokyo, men samtidigt var det lite konstigt med covid och utan publik, säger Duplantis.

OS på hemmaplan

Han erkänner också att han är lite avundsjuk på de svenska vinteridrottare som skulle kunna få tävla i ett OS på hemmaplan 2030.

- Det skulle vara riktigt häftigt med ett OS på hemmaplan. Jag är glad för de svenskar som kan få den chansen. Jag tror tyvärr inte att det kommer att hända under min tid som idrottare att sommar-OS går i Stockholm igen, som 1912, säger Mondo - och med glimten i ögat lägger han till:

- Men jag kanske får göra som Lolo Jones och börja med bob.

Lolo Jones var häcklöpare som vann två guld på inne-VM och gick på samma collage som Mondo i Louisana. Hon bytte friidrotten mot bob inför OS i Sotji och har nu även två VM-guld i bob.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper