Felix Burestedt på väg till karriärens sista match. Foto: Bildbyrån.

Publicerad 30 juni 2023

Felix nära medalj i sista matchen

Felix Burestedt var två bollar från en medalj i Europeiska Spelen i karriärens sista match. Men det blev förlust med 19-21 mot Misha Zilberman från Israel.
- Det här var min sista match, säger Burestedt.

Beslutet att lägga ned elitidrottskarriären tog Felix redan innan han åkte till Europeiska Spelen i Polen.

- Jag är 28 år gammal nu. Drömmen när jag var att bli bäst i världen. Nu tycker jag att jag är kvar på samma nivå som under OS i Tokyo 2021, förklarar Burestedt.

SOK:s undersökning av elitidrottares ekonomi har visat att 40 procent av idrottarna som är med i SOK:s stödprogram Topp och Talang lever under existensminimum innan de får stödet.

- Det är svårt att få allt att gå ihop. Jag bor också i Uppsala, min familj är i Skåne och min flickvän i Köpenhamn.

Men under dagarna i Polen har Felix ändå visat att han kan mäta sig med Europaeliten. Han vann sin grupp genom att besegra den meriterade dansken Anders Antonsen i raka set, 21-19, 21-19. Dansken har tagit både silver och brons i VM i singel.

- Matchen mot Anders här var mitt livs bästa match. Det är kul att visa att jag kan spela på den nivån. Men det är för mycket upp och ner, säger Felix.

Det var mycket upp och ner i kvartsfinalen mot israelen Misha Zilberman. Svensken vann de flesta poäng där det blev spel om bollen, medan israelen gärna drog ned på tempot mellan bollarna. Burestedt vann första set med 21-17, Zilberman andra med 21-14. Sedan följdes de åt till 19-19 i tredje set. Två svenska missar senare var matchen och karriären över.

- Han var kyligare i de avgörande lägena. Men det är tungt att jag bara är två bollar ifrån i tredje set, summerar Burestedt.

Seger hade inneburit semifinal och minst en säkrad bronsmedalj. Det var nära. Felix knallar in i katakomberna under badmintonarenan i Tarnow, där väntar en funktionär som meddelar att han valts ut att göra dopningstest. Så avslutades elitkarriären.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper