Moa Wikberg och Linnea Stensils är vidare till semifinal i K-2 500 m för Sverige under Europeiska Spelen i Krakow. Foto: Petter Arvidsson,Bildbyrån.

Publicerad 21 juni 2023

Kanotister dubbeljobbar under invigningsdagen

Europeiska Spelen har inletts och det blir en intensiv dag för kanotisterna. Linnea Stensils och Petter Menning paddlar inte bara för finalplatser – de bär också den svenska fanan under kvällens invigning.

Linnea Stensils och Petter Menning var båda i OS-final i kanot i Tokyo 2021. Menning ståtar med tre mästerskapsguld i K-1 200 meter och Stensils har ett VM-brons på samma distans. De får nu hedersuppdraget att tillsammans bära den svenska fanan när Europeiska Spelen i Krakow invigs under onsdagskvällen.

- Två idrottare med fina meriter från OS och tidigare Europeiska spel, summerar den svenske truppchefen Peter Reinebo valet av fanbärare.

Sveriges fanbärare vid invigningen av Europeiska spelen i Krakow 2023 är Petter Menning och Linnea Stensils. Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån.

Både Stensils och Menning hann även med att tävla i onsdagens första gren, K-4 500 meter. Dambesättningen med Melina Andersson, Julia Lagerstam, Linnea Stensils och Moa Wikberg var sexa i sitt försök. Herrbesättningen med Joakim Lindberg, Theodor Orban, Petter Menning och Martin Nathell slutade åtta. Ingen av de svenska K4-båtarna tog sig vidare till final i eftermiddagens semifinaler.

Det gjorde däremot K2-båtarna. Linneas Stensils var tillsammans med Moa Wikberg nära att ta sig direkt till final i K-2 500 meter efter att ha slutat fyra i sitt försöksheat, men övertygade stort när de lätt vann sin smeifinal och säkrade en finalplats på eftermiddagen. Martin Nathell och Joakim Lindberg var också fyra i sitt försöksheat på förmiddagen och säkrade en finalplats genom att vara tvåa i semin. Nathell/Lindberg var starkast av alla båtarna den sista halvan av loppet. Killarnas final avgörs under torsdagen och tjejerna kör på midsommarafton.

Martin Nathell och Joakim Lindberg går vidare till semi efter en fjärdeplats i herrarnas försöksheat på K-2 500m vid Europeiska spelen i Krakow 2023. Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån.

Vinster i padel

Även padel har inlett sina dam och herrturneringar i dag och det svenska damparet Amanda Girdo och Ajla Behram gav Sverige en smakstart med vinst i två raka set mot ungerska paret Dora Andrejszki/Palma Juhasz. Herrlaget Anton Andersson och Albin Olsson stötte på riktigt tufft motstånd i första matchen mot tredjeseedade fransoserna Thomas Leygue/Jeremy Scatena men storspelade och vann med 2-1 (7-6, 4-6, 6-3) i en underhållande match. De två andra dam- och herrparen, Cornelia Lister/Baharak Soleymani och Viktor Stjern/Daniel Appelgren spelar sina första matcher i morgon bitti med start klockan nio.

Ajla Behram och Amanda Girdo är nöjda med den inledande vinsten i damdubbelturneringen vid Europeiska spelen i Krakow 2023. Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån.

Europeiska Spelen invigs klockan 21.00 på onsdagskvällen.

Följ svenskarna

I vår tävlingsguide hittar du alla svenska tider och resultat:

Tävlingsprogrammet

Partners

Huvudsponsorer, logotyper