Julia Lagerstam, Melina Andersson, Linnea Stensils och Moa Wikberg ska paddla K-4 för Sverige under Europeiska Spelen i Krakow. Foto: Bildbyrån.

Publicerad 20 juni 2023

Kanot inleder Europeiska Spelen

Kanot är först ut av svenskar att tävla i Europeiska Spelen. Förbundskapten Per-Erik ”Peken” Rönnestrand mönstrar fulla besättningar med K-4 för både damer och herrar.
- Det blir en intressant test för att se hur nära världseliten vi är utan samträning, säger Rönnestrand.

Vid en strandstrand i Kryspinów beläget i Krakows utkanter tas de första paddeltagen i Europeiska Spelen under onsdagsmorgonen. Klockan 9.16 är den första svenska båten i väg, damernas K-4 över 500 meter med Julia Lagerstam, Melina Andersson, Linnea Stensils och Moa Wikberg. Herrarnas K-4 startar åtta minuter senare, i båten sitter då Petter Menning, Martin Nathell, Joakim Lindberg och Theodor Orban.

- Vi har fyra väldigt kompetenta kanotister i båtarna, men de har inte tränat ihop särskilt mycket. De fyra tjejerna har aldrig tidigare kört K-4 ihop. Går det så går det. Det här är ett spännande tillfälle att få en indikation för oss att se om vi ska satsa på K-4 till VM i augusti eller fokusera på annat, säger ”Peken”.

Kanot sprint är en av få grenar i Europeiska Spelen som inte gäller som OS-kval till Paris nästa år, där är i stället VM i augusti en nyckeltävling.

- I K-4 behöver man vara sjua i VM-finalen för att som europeisk båt vara helt säkert på att kvala in till OS i Paris, förklarar Rönnestrand.

Per-Erik "Peken" Rönnestrand, förbundskapten i kanot. Foto: Bildbyrån.

Per-Erik "Peken" Rönnestrand, förbundskapten i kanot. Foto: Bildbyrån.

Spännande test

Om K-4 blir ett spännande test är det andra distanser och besättningar som är fokusuppdragen under dagarna i Krakow. Under onsdagens förmiddagspass tävlar även Stensils/Wikberg samt Nathell/Lindberg även i K-2 500 meter. Semifinaler i både K-2 och K-4 körs med start från klockan 15.38 under onsdagseftermiddagen.

- För Linnea Stensils och Moa Wikberg är det K-2 500 meter som det är fokus på under Europeiska Spelen, säger Per-Erik Rönnestrand.

Den bästa chansen till medalj ligger nog ändå senare under mästerskapet:

- Petter Menning i K-1 200 meter är kanske den bästa medaljchansen. Han har varit väldigt stabil i världscupen och har fina meriter, säger Rönnestrand.

128 till start

Det är inte bara paddel utan även padel i Krakow. Under onsdagsförmiddagen går även de svenska padelspelarna in i turneringen - och onsdagen avslutas med invigning av spelen.

Totalt kommer 128 svenskar att tävla i Krakow. Här kan du hålla koll på alla:

Tävlingsprogrammet

Partners

Huvudsponsorer, logotyper