Jesper Tjäder under slopestyletävlingen i Peking 2022 där han vann brons. Foto: TT.

Publicerad 19 juni 2023

Idrottare hoppas på OS på hemmaplan 2030

Sverige har gått vidare till nästa steg för att få OS och Paralympics 2030.

Vinteridrottare hoppas nu på vinterspel på hemmaplan.

– Det skulle möjligtvis förlänga min tävlingskarriär. Att tävla i ett OS på hemmaplan är något man inte vill missa, säger OS-medaljören Jesper Tjäder.

Freeskiåkaren tog brons i slopestyle i Peking förra året och 29-åringen kan nu tänka sig att satsa i minst sju år till om han får uppleva ett OS på hemmaplan.

– Det är det här jag lever för, så om jag skulle få chansen inspirera på hemmaplan så kommer jag göra allt som krävs för att ta den möjligheten. När jag växte upp så blev jag mest inspirerad när jag såg sporten och tävlingar live på plats. Så ett OS på hemmaplan kommer garanterat att inspirera flera, säger Tjäder.

Jesper Tjäder gillar också det hållbara svenska konceptet för 2030 som grundar sig i att inte bygga några nya arenor.

– Kanonidé. Jag tror verkligen Sverige kan anordna ett spel utöver det vanliga. Jag älskar konceptet att använda redan befintliga arenor. Helt rätt tänk. Stockholm, Falun, Åre och Östersund är bra platser som redan är känt för vintersport sedan tidigare, säger Tjäder.

Fanbäraren från 2022, Oliwer Magnusson, håller med och lyfter fram Sverige som arrangör.

– Sverige har stor erfarenhet av att arrangera mästerskap och väldigt bra arenor, säger Magnusson.

Han ser fram emot att få tävla inför hemmapublik.

– Att få köra ett OS i Åre hade varit riktigt coolt. Att få tävla i ett OS på samma ställe som jag åkt i hela mitt liv hade varit väldigt speciellt. Dessutom med alla vänner och familj på läktaren.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper