Danijela Rundqvist och Fredrik Bergström var några av olympierna som deltog på Olympiadagarna i Växjö och skateboard var en av de 15 idrotterna på plats. Foto: SOK.

Publicerad 2 maj 2023

OS-känsla på Olympiadagarna i Växjö

Omkring 2 800 idrottsglada Växjöbor kom till Spetsamossen när SOK:s prova-på-evenemang Olympiadagarna besökte staden för första gången. 15 föreningar och fem olympier skapade äkta OS-känsla för barnen i Växjö som nu kanske hittat sin idrott.

Under fredag 27 april kom 800 förväntansfulla skolelever till Olympiadagarnas område på Spetsamossen i centrala Växjö. Nummerlappar delades ut till alla barn som senare under dagen var fyllda med autografer från olympierna på plats. Lördag 28 april öppnade Olympiadagarna upp för allmänheten och cirka 2 000 besökare testade så väl taekwondo och segling som basket och fotboll. De deltagande föreningarna gav barnen ett smakprov på deras idrotter tillsammans med sina lokala ledare. Fritidsbanken lånade ut utrustning till allt från käpphästrace till volleyboll och innebandy.

– Växjö och Spetsamossen visade sig verkligen från sin bästa sida under Olympiadagarna. Fint väder och massor av härliga barn som provade på alla idrotter. Stort tack till vår nya partner Fritidsbanken som bidrog till eventet med massor av olika stationer som verkligen var uppskattade av besökarna, säger Nathalie Larsson, projektledare för Olympiadagarna.

En medalj är alltid en medalj! Det är häftigt att kunna jämföra sin medalj efter ett genomfört Lilla Olympialopp på Spetsamossen i Växjö med Fredrik Bergströms OS-silver från Tokyo 2021. Foto: Wilma Hornay, SOK.

Flera vattensporter fick stort fokus under Växjös Olympiadagar. Fredrik Bergström, OS-silvermedaljör i segling, charmade barnen och seglingsstationen var mycket populär. Kanotisten Sofia Paldanius och roddaren Frida Svensson inspirerade många med sina berättelser om OS. Ishockeyspelarna Danijela Rundqvist och Kim Martin Hasson gav både tjejer och killar inspiration att kanske en dag testa ishockey.

Olympiadagarna är kostnadsfria prova-på-dagar för barn och ungdomar som Sveriges Olympiska Kommitté genomför tillsammans med lokala arrangörer, idrottsföreningar och olympier. Dagarna har arrangerats sedan 2011 och syftet är att sammanföra barn och ungdomar med lokala idrottsföreningar under avslappnade, glädjefyllda former. Samtidigt bidrar olympier med inspiration som kanske väcker några olympiska drömmar.

Besök Olympiadagen 2023

  • 5 maj Hemse Gotland, Sudervallen (föranmälda skolor)
  • 6 maj Hemse Gotland, Sudervallen (allmänheten 10.00-16.00)
  • 9 juni Malmö, Ribban (föranmälda skolor)
  • 10 juni Malmö, Ribban (allmänheten 11.00-16.00)
  • 11 juni Malmö, Ribban (allmänheten 11.00-16.00)

Partners

Huvudsponsorer, logotyper