Det svenska curlinglaget ska spela om brons i ungdoms-OS. Foto: EOK.

Publicerad 27 januari 2023

Fredag fylld av fjärdeplatser

Det blev en dag med många nära medaljmissar för Sverige i ungdoms-OS under fredagen. Det blev fjärdeplatser i curling, freeski, storslalom och ishockey.

Det svenska curlinglaget med Astrid Linder, Matilda Lindberg, Ivan Almeling och Vilmer Nygren fick en tung start i semifinalen mot Schweiz. Det lyste 0-7 från resultattavlan efter två spelade omgångar. Svenskarna kämpade på, men kom aldrig närmare än 2-9.

Det blev i stället bronsmatch mot Lettland senare under eftermiddagen. Och det är inget lätt land att möta, nationen som var obesegrade i gruppspelet vann övertygande bronskampen med 10-1.

Nära alpin medalj

Gustav Wissting vara nära ännu en alpin medalj under ungdoms-OS. Gustav låg sexa efter första åket och svarade för ett starkt andra åk i killarnas storslalom. Han ledde i målfållan när tre åkare återstod, men topptrion pallade för trycket och till slut var det fyra tiondelar upp till Österrikes Moritz Zudrell på bronsplats. Slovenen Miha Oserban tog guldet före norrmannen Rasmus Bakkevig. Wissting var 1,38 från guldet. Tidigare under Europaungdoms-OS tog Gustav silver i slalom.

Av övriga svenskar blev Filip Aronsson Elfman tolva, Philip Jonsson 22:a och William Karlsson 26:a i fredagens storslalom.

Ludvig Söderman under slopestylekvalet på ungdoms-OS i Italien. Foto: EYOF2023.

Fyra i slopestyle

Det blev ännu en svensk fjärdeplats under fredagen. Freeskiåkaren Ludvig Söderman presterade långt över förväntan och var två futtiga poäng från bronset i killarnas slopestylefinal. Ludvig fick allt att stämma i sitt andra åk och fick 81,50 poäng som bäst. Fadri Rhyner från Schweiz tog guldet med 90,50 poäng, fem poäng mer än tvåan Stefan Sorokin från Estland.

Frans Nederberg, som var tvåa i kvalet på 87,50 poäng, fick inte till samma åk i finalen. Frans slutade åtta på 70,25 poäng. Kvalvinnaren Henry Sildaru från Estland krashade under träningen och kom inte till start.

Topp-8 i konståkning

Nina Fredriksson stod för en jättefin prestation i det fria programmet där hon satte hela fem trippelhopp och hade högsta nivå på två av sina piruetter. Det var första gången hon satte samtliga tripplar på tävling. Nina blev även fint belönad för programmets presentation och kammade totalt hem 87,67 poäng från domarna, ett prydligt personbästa för det fria programmet. Nina var lite besviken efter att ha missat sin kombination i kortprogrammet som gjorde att hon låg på 15:e plats inför dagens åkning. Med dagens prestation avancerade hon till en fin åttonde plats med den totala poängen på 129,92. Guldet gick till Finlands Iida Karhunen med 171,79 poäng, silver till hemmaåkaren Anna Pezzeta och brons till Noelle Streuli från Polen.

Flickornas startfält i skimos distanslopp ger sig iväg på ungdoms-OS i Italien. Foto: EYOF2023.

Skimo i mål

Skidalpinisterna gick i mål på ungdoms-OS med distanstävlingar för pojkar och flickor. Max Östergren visade på stark uthållighet och körde upp sig tio placeringar i pojkarnas lopp till en fin 17:e plats. I toppen blev det dubbelt Italien med sprintsegraren Erik Canovi högst upp på pallen dryga två sekunder före Marcello Scarinzi och Österrikes Silvano Wolf på bronsplats.

Några timmar tidigare hade Elsa Hedin stått för en stabil insats i flickornas lopp där hon låg i mitten av fältet under hela tävlingen och gick i mål på en 21:a plats. Vann gjorde suveräna Laila Selles Sanchez från Spanien kammade hem sin tredje guldmedalj med 48,5 sekunder före norskan Malin Ingergaard. Hemmaåkaren Melissa Bertolina jublade för bronsmedaljen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper