Johanna Vikström, en av tränarna i Olympisk offensiv kvinnliga tränare. Foto: SOK.

Publicerad 14 oktober 2022

Johanna vill träna mot OS

19 av tränarna i Olympisk offensiv kvinnliga tränare är med på SOK:s tränarvecka i Grekland. Programmet som siktar mot en mer jämställd tränarfördelning i OS-trupperna har nu hållit på i över ett år och vi kollar läget med kasttränaren Johanna Vikström.

Johanna Vikström började sin tränarkarriär 2014 och är sedan 2018 anställd som tränare på Friidrottsförbundets prestationscentrum för kastgrenar i Växjö. Där tränar hon både killar och tjejer mellan 16-22 år i kula och diskus. 2020 blev hon utsedd till årets tränare på Friidrottsgalan.

– Mitt mål som tränare är att jag vill få aktiva att nå mästerskap. Jag vill bidra till sporten och träna folk bättre än jag själv hade tränat, säger Johanna Vikström.

Johanna har som övriga deltagare i Olympisk offensiv kvinnliga tränare blivit nominerad till programmet av sitt förbund för att de ser potential hos henne inom landslagsverksamheten i framtiden.

Tillsammans med respektive förbund har varje tränare fått en individuellt utformad utvecklingsplan och personliga mentorer. I Johannas fall är det Daniel Ståhls tränare Vésteinn Hafsteinsson som är hennes mentor.

Johanna berättar att hon har identifierat tre utvecklingsområden i hennes individuella plan med utbildning, att få mer mästerskapscoaching och att utveckla sitt tränaröga.

– Det handlar bland annat av komma ut mer på mästerskap men också att besöka olika träningsmiljöer för att lära av andra, säger Johanna Vikström.

En annan stor del i programmet är att bredda nätverket och där fyller TränarveckanApollos anläggning Porto Myrina – Powered by Playitas en viktig funktion där 55 av landets främsta elittränare inom de olympiska idrotterna samlas på ett och samma ställe under en vecka och diskuterar tränarskapet.

– Vi får möjlighet att lyssna på och träffa forskare och specialister och sedan kunna sitta ner med andra tränare och diskutera hur man kan översätta det i praktiken. Det är jättekul, säger Vikström.

Olympisk Offensiv kvinnliga tränare

Ulrika Sandmark, projektledare för Olympisk Offensiv kvinnliga tränare berättar om programmet på Sweden Arena under OS i Peking. Se hela webinariet här:

Partners

Huvudsponsorer, logotyper