Fredrik Lindberg, tränare till lag Edin i curling under tränarveckan på Porto Myrina - Powered by Playitas i Grekland. Foto: SOK

Publicerad 12 oktober 2022

SOK:s stöd till tränare i OS-idrotterna

Många tränare inom svensk idrott jobbar helt eller delvis ideellt, även de som tränar idrottare som befinner sig på världsnivå. SOK är med och finansierar 37 tränare i de olympiska idrotterna.

Långt ifrån alla tränare i den svenska idrottsrörelsen kan försörja sig på sitt tränarjobb och även på elitnivå är det många tränare som jobbar ideellt. SOK är med och finansierar 37 tränare helt eller delvis (med minst 25% tjänst) i de olympiska idrotterna. Det motsvarar totalt ungefär 22,5 heltidstjänster. Utöver det finansieras även flera tränare på kortare uppdrag.

– För att idrottare ska kunna optimera sin utveckling så är närheten till tränaren är väldigt viktig. Och därför är ett av sätten som vi stöttar många aktiva i Topp och Talang just att säkra upp att deras tränare har möjlighet att spendera mer tid med dem under träning och tävling, säger Carina Skoog som är sportchef på SOK för bland annat curling.

Vill låta kunskapen stanna i idrotten

De olympiska curlingmästarna Lag Edins tränare Fredrik Lindberg är en av de tränare som finansieras genom SOK och som befinner sig på SOK:s tränarvecka på Apollos Porto Myrina – Powered by Playitas i Grekland under SOK:s tränarvecka. Innan han blev tränare var han själv med i laget och tog bland annat OS-brons i Sotji 2014.

– Jag har fått mycket kunskap om vad som krävs för att träna på den här nivån genom min egen satsning och det känns givet för mig att vilja ge det tillbaka till sporten. Men jag hade aldrig varit tränare om det inte vore för stödet från SOK. Det hade inte varit ekonomiskt möjligt, säger Fredrik Lindberg.

Just det här året har Fredrik tillsammans med laget bestämt att han inte är med på alla internationella tävlingar som han var exempelvis under det viktiga OS-året 2022. I stället är han med laget mer på hemmaplan.

– Det är ett sätt för oss att även periodisera tränarsinsatsen och nu har jag chans att lägga mer fokus på universitetstudierna som fick vara mer på paus förra året. Men tack vare stödet kan jag vara med laget de dagar som vi har bestämt utan att få dåligt samvete, berättar Lindberg.

Fredrik berättar att det i curling inte finns några anställda tränare generellt utan all tränarverksamhet sker ideellt förutom dam och herrlagen i Topp och Talang som får sina tränare finansierade med hjälp av SOK.

– Det leder till att det blir stor omsättning på tränare och då går också väldigt mycket kompetens förlorad varje gång någon slutar, vilket så klart är dåligt för sportens utveckling.

FAKTA/ SOK:s idrottstöd

En del i SOK:s uppdrag är att skapa möjlighet att utvecklas inom sin idrott oavsett bakgrund, kön och ekonomi. Det görs genom bland annat det långsiktiga stödprogrammet Topp och Talang som bedrivits sedan 1998 men också genom flera andra utvecklingssatsningar inom paraplynamnet Olympisk Offensiv där bland annat kompetensutvecklingsprogrammen för Tränare mot Paris och Milano samt för kvinnliga tränare ingår. Samtliga dessa insatser bekostas helt av medel från SOK:s partners i näringslivet.

Topp och Talang

Olympisk Offensiv

Partners

Huvudsponsorer, logotyper