Publicerad 31 augusti 2022

Svensk kanot ska nå toppen från Jönköping

Ett nytt elitcentrum i Jönköping som kombinerar en skarp utvecklingsmiljö med en hållbar livssituation vid sidan av idrotten ska ge fler svenskar i världstoppen i kanot.

Svensk kanot är på frammarsch med tre medaljer vid sommarens VM och EM och ytterligare två vid VM i fjol. Nu görs en offensiv satsning av Kanotförbundet med stöd från Sveriges Olympiska Kommitté för att samla den svenska eliten i Jönköping för att skapa en riktigt bra utvecklingsmiljö på hemmaplan.

Världstoppen är målet

Elitcentret ses som en viktig del i att utveckla Sveriges förmåga att paddla besättning. Förbundet har höga målsättningar om att kunna vara med och konkurrera i världstoppen såväl i besättning som individuellt. Sverige är historiskt en framgångsrik kanotnation med totalt 30 OS-medaljer, men den senaste OS-medaljen togs för 18 år sedan när Markus Oscarsson och Henrik Nilsson tog guld på K-2 1 000 m i Aten 2004.

– För att kunna konkurrera i världstoppen behöver vi kontinuerligt jobba med besättningsutveckling, såväl de aktiva som vi i ledarstaben. Det får vi nu möjlighet till på ett helt annat sätt i Jönköping, vilket verkligen känns avgörande och väldigt inspirerande, säger Åsa Eklund som är High Performance Manager på kanotförbundet.

Kraftfullt tränarstöd

SOK möjliggör satsningen genom att finansiera landslagets huvudtränare David Rytter-Larsen som är ansvarig på plats samt ge stöd till ytterligare resurspersoner.

– För kanotister på våra breddgrader kommer utlandsläger alltid att förekomma men här kommer idrottarna få bra sparring och kontinuerligt tränarstöd i vardagen. De kommer ha tillgång till en stödapparat med resurspersoner som fysio och läkare och bra möjligheter att kombinera sin satsning med livet i övrigt - som är minst lika viktigt för att en elitidrottssatsning ska hålla på lång sikt. Det är sådana här helhetstänk som behövs för att nå framgångar i världstoppen och ett givet projekt för oss att stödja inom vår utvecklingssatsning Olympisk Offensiv, säger Henrik Forsberg, sportchef på SOK.

Även landslagets övriga tränare kommer finnas på plats, som OS-guldmedaljören från Atlanta 1996, Susanne Gunnarsson. Sofia Paldanius, som är ansvarig för NIU Kanot vid Sanda Idrottsgymnasium, kommer också att göra vissa insatser mot elitcentret kopplat till hennes deltagande i SOK:s satsning på kvinnliga tränare.

Samarbete med kommun och högskola för att skapa hållbar livssituation

I Jönköping finns en god idrottsmiljö i allmänhet med tre centrala sjöar med öppet vatten året runt, kanotarena och skidspår under vintersäsongen. Både kommunen och högskolan är naturliga samarbetsparter i satsningen och viktiga för att möjliggöra ett socialt hållbart liv vid sidan om idrottssatsningen. De aktiva kommer att kombinera sin satsning med studier som är elitidrottsanpassade eller med lämpliga deltidsjobb.

– Just Jönköpings närhet till olika platser blir en viktig del i att skapa en träningsvardag som blir enkel för de aktiva. Staden har en fin idrottskultur och en stark kanotkultur. Vårt mål är att tillsammans bygga något riktigt starkt och skapa goda förutsättningar för en vässad verksamhet. Samarbetet med den lokala roddklubben gör att vi kan komma i gång direkt i ändamålsenliga lokaler samtidigt som vi inte låser fast oss i något innan vi ser hur allt utvecklas, säger Dag Johansson, Generalsekreterare på kanotförbundet.

Nio antagna till starten i september

Centret riktar sig till kanotister som gått ut gymnasiet och vill satsa långsiktigt för att nå internationell elit inom sprint, para eller maraton. I den första antagningen har nio kanotister antagits, däribland Martin Nathell som tog VM-guld 2021 i K-2 tillsammans med Dennis Kernen. I september kommer alla att vara samlade och de första passen på Jönköpings olika vatten kommer att genomföras.

FAKTA/ Olympisk Offensiv

Olympisk Offensiv är ett stort och samlande projekt för att skapa förutsättningar för olympiska framgångar på längre sikt. Du kan läsa mer om de olika satsningarna som pågår här:

Olympisk Offensiv

Partners

Huvudsponsorer, logotyper