Emmy Hällkvist är klar för semifinal på 100 meter fjäril i Europaungdoms-OS. Foto: SOK.

Publicerad 27 juli 2022

Bra start på tredje dagen av ungdoms-OS

Den tredje tävlingsdagen av ungdoms-OS har börjat bra för Sverige. Simmaren Emmy Hällkvist var snabbast av alla i försök och semifinal på 100 meter fjäril - och badmintonspelaren Romeo Makboul har säkrat den första medaljen genom att nå final i badminton.

Emmy Hällkvist visade fin form när hon var snabbast av alla simmare i försöksheatet på 100 meter fjäril. Hällkvist nådde kaklet på tiden 1.01,69, det var 31 hundradelar bättre än någon annan. Svenskan var ännu snabbare i kvällens semifinal då hon noterade tiden 1.01,41, det var 39 hundradelar bättre än danskan Martine Damborg som vann den andra semifinalen. Finalen simmas på torsdagskvällen och Hällkvist har fortfarande sex tiondelar ned till sitt personliga rekord (1.00,82).

Medalj i badminton

I badminton lyckades både Romeo Makboul och Sofia Strömvall nå kvartsfinal via täta tresetsmatcher efter att ta tappat första set. Makboul slog italienaren Simone Piccinin med setsiffrorna 19-21, 21-10, 21-8. Romeo säkrade sedan Sveriges första medalj i Europaungdoms-OS genom att besegra tysken Luis Pongratz i kvartsfinal med 2-1 i set. Makboul vann första set med 21-18 efter att ha vänt underläge med 5-11. I andra set räddade Pongratz fyra matchbollar och tvingade fram ett tredje och avgörande set via 22-20. Romeo rivstartade tredje set och tog ledningen med 8-0. Han tappade inte det greppet och slog in matchbollen till 21-15. I semifinalen slog Romeo mot polske Mateusz Bolas i två täta set, 21-15, 21-18. Den vänsterhänte svensken vände underläge med 5-9 i första set och svarade för två suveräna servereturer som avgjorde andra set. Finalen mot dansken Salomon Thomasen spelas i morgon, torsdag, klockan 09.00.

Sofia Strömvall vann sin åttondelsfinal mot irländskan Michelle Schochan med 18-21, 21-19, 21-13, men föll sedan i kvarten mot starka danskan Maria Höjlund Tommerup i två raka set (16-21, 13-21).

Badmintonspelaren Romeo Makboul jublar över att ha säkrat en finalplats i pojksingel och Sveriges första medalj under Europaungdoms-OS i Slovakien. Foto: SOK.

Badmintonspelaren Romeo Makboul jublar över att ha säkrat en finalplats i pojksingel och Sveriges första medalj under Europaungdoms-OS i Slovakien. Foto: SOK.

Final och semi väntar

På friidrottsarenan tog sig Linnea Englund enkelt vidare till semifinal på 200 meter. Den svenska sprintern var tvåa i sitt försöksheat på tiden 24,80 och hade den femte bästa tiden totalt. Det krävdes just under 26 sekunder för att nå morgondagens semifinaler. Wilma Ehrnborg är i final på 1 500 efter att ha spurtat in som trea i sitt försöksheat på tiden 4.31,78. De fyra främsta i varje heat gick direkt till lördagens final och Ehrnborgs tid var den tredje snabbaste total.

Linnea Englund. Foto: SOK.

Linnea Englund. Foto: SOK.

Kvartsfinal i mixeddubbel

I tennis så föll Patrik Munkhammar i andra omgång av pojksingel mot portugien Joao Dinis Silva i två raka set (3-6, 1-6). Samma öde blev det för Linea Bajraliu som föll med 4-6, 4-6 i sin match i andra omgången mot Beatrise Zeltina från Lettland. Munkhammar och Bajraliu avslutade ändå dagen med seger tillsammans i mixeddubbel. Det blev seger mot Schweiz efter en dramatisk drabbning som svenskarna vann efter 6-7 i första set, 6-4 i andra set och till slut 11-9 i det avgörande tiebreaksetet. Nu väntar kvartsfinal under torsdagen.

Linea Bajraliu och Patrik Munkhammar är klara för kvartsfinal i mixeddubbel vid EYOF i Slovakien. Foto: SOK.

Linea Bajraliu och Patrik Munkhammar är klara för kvartsfinal i mixeddubbel vid EYOF i Slovakien. Foto: SOK.

Elina till två grenfinaler

Elina Gravin stod för en strong insats i den artistiska gymnastiken. Elina slutade sexa totalt i mångkampen och kvalade dessutom in till grenfinaler i båda barr och bom. Svenskan hade tredje bästa resultatet i barr med 13,250 och var femma i bom med 12,600. Gravins totalpoäng som sexa i mångkampen blev 50,350. Tyskan Helen Kevric vann på 51,750.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper