Elitcenter ska ge kampsportsmedaljer
Framtida svenska OS-medaljörer formas i samband med en offensiv olympisk satsning i Malmö. Tränare med internationell erfarenhet lär upp talanger i både judo och brottning.
– SOK:s mål är att det ska ge medaljer i spelen 2028 och 2032, säger SOK:s ansvarig sportchef Henrik Forsberg.
Elitcentret i Malmö är en gemensam satsning av Sveriges Olympiska Kommitté, Svenska Brottningsförbundet, Svenska Judoförbundet och Malmö Idrottsakademi. SOK har möjliggjort att två internationellt meriterade tränare har kommit till Malmö, båda är kvinnor och tidigare OS-medaljörer.
- Den 35-åriga brittiskan judokan Sally Conway tog OS-brons i Rio 2016 och har medaljer i både EM och VM.
- Den 36-åriga azeriskan Julija Ratkevitj är tidigare världsmästare och tog OS-brons i brottning i London 2012.
Den olympiska offensiven riktar sig främst mot unga aktiva som har avslutat sina gymnasiestudier och som vill satsa långsiktigt mot världstoppen med hjälp av resurspersoner inom exempelvis nutrition, prestationspsykologi och fysträning. Både judo och brottning har identifierat att detta bäst görs genom att samla talanger på ett ställe och få tränare med internationell rutin.
– Man kan tydligt se en röd tråd bland toppnationerna inom brottningen. På damsidan arbetar nio av tio länder med förbundsstyrda center, säger Svenska Brottningsförbundets sport- och landslagschef Zakarias Tallroth.
Nytänkande
Judo var i sin utvärdering efter OS i Tokyo tydliga med att de ville få in mer internationell kompetens i den sportsliga verksamheten och den tidigare förbundskapten Robert Eriksson har fått en ny roll som High Performance Director. Sally Conway har ett delat förbundskaptensuppdrag tillsammans med Viktor Carlsson, som tidigare har jobbat inom landslaget som assisterande tränare för främst U18- och U21-grupperna.
– Med Sally i teamet så har vi lagt den sista pusselbiten i organisationen mot 2028 och framåt, vi har nu en stabilare och mer hållbar situation för våra ledare där vi har en bra blandning av erfarenhet och nytänkande med ett internationellt perspektiv, säger Robert Eriksson och fortsätter:
– Elitcentret i Malmö har fått en bra start under det första året och kommer att utvecklas ännu mer under hösten 2022 då flera av våra yngre aktiva som är viktiga i den långsiktiga satsningen kommer att ansluta, säger Eriksson.
Mattsson med
Även dambrottning har bytt förbundstränare efter OS. Forna OS-medaljören Sofia Mattsson jobbar från Skåne och tätt ihop med Julija Ratkevitj.
– Sofia är Sveriges mest meriterade dambrottare. Också Sofia kommer att arbeta mycket utifrån Malmö, även om stora delar av hennes tjänstgöring kommer vara på internationell basis med seniorlandslaget, säger Zakarias Tallroth, som tror att elitcentet i Malmö kommer att generera flera svenska brottarmedaljer:
– I vår analys av den svenska framgångsmodellen för generering av medaljer visade statistiken att kombinationen av stark hemmamiljö och internationella läger är den främsta framgångsfaktorn. Genom att centralisera kan man kombinera dessa två faktorer då hemmamiljön kommer vara av högsta kvalité samtidigt som centret också kommer erbjuda fler internationella lägerdagar än vad som någonsin tidigare erbjudits i Sverige, säger Tallroth.
SOK:s ansvariga sportchef Henrik Forsberg delar den bilden.
– Vi tror att elitcentret kommer att lägga en bättre grund för fler aktiva att ta sig in i SOK:s stödprogam Topp och Talang. De kan kvala in och prestera redan till spelen i Paris 2024. Sedan hoppas vi på medaljer i Los Angeles 2028 och Brisbane 2032, säger Henrik Forsberg.