Hugo Burvall startar igång gänget vid de avslutande Coopertestet. Isak Davidsson till vänster och Hilma Lövblom till höger. Foto: SOK.

Publicerad 1 juni 2022

Vintertalanger på selektion

Under en lång dag på Bosön testades några av Sveriges största vintersportlöften.
Talangselektionen ligger till grund för vilka som kommer med i SOK:s stödprogram Topp och Talang.

Längdåkarna Edvin Anger och George Ersson, alpinåkarna Hilma Lövbom och Lisa Nyberg, freeskiduon Hugo Burvall och Isak Davidsson samt snowboardåkaren William Mattisen var nominerade av sina förbund. Hilma Lövblom och Hugo Burvall var båda med i OS-truppen i Peking i februari. Edvin Anger, George Ersson och William Mathisen har alla tävlat för Sverige i ungdoms-OS. Lisa Nyberg har under den senaste säsongen visat form i junior-VM samt vunnit dubbla SM-guld i storslalom och super-G. Isak Davidsson är också han svensk mästare, Davidsson tog guldet i slopestyle under SM i mars.

En leende Jörgen Sandberg sitter och antecknar med penna och papper med också leende Hilma Lövblom bredvid sig till höger på en bänk.

Jörgen Sandberg och Hilma Lövblom går igenom testprotokollet efter rörlighetstesterna. Foto: SOK.

Tisdagen på Bosön bestod av massor med tester, men även samtal om framtiden med SOK:s sportchefer och beteendevetare. På testmenyn fanns bland annat hopp, sprint, brutalbänk, chins och ett avslutande Coopertest över tre kilometer. Testchef var SOK:s fysrådgivare Dimitrios ”Dimman” Panagiotopoulos. Mellan testerna fanns tid för snack, utvärderingar och en grundlig genomgång av SOK:s fysioterapeuter Jörgen Sandberg och Peter Drugge. SOK:s Aktivas Kommitté fanns på plats genom Felix Elofsson (puckelpist) och Oscar Wester (freeski).

– Vi vet att ungefär en tredjedel av de som kommer med i Topp och Talang tar en pallplats på VM eller upprepade pallplatser i världscupen. Och ungefär en tredjedel av dem tar sedan medalj i OS, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud.

De sju hoppfulla får veta om de kommer in i stödprogrammet under den närmaste månaden.

FAKTA/Vinterselektion 2022

Dessa sju vinteridrottare deltog under SOK:s talangselektion i tisdags.

  • Längd: Edvin Anger och George Ersson.
  • Freeski: Hugo Burvall och Isak Davidsson.
  • Alpint: Hilma Lövblom och Lisa Nyberg.
  • Snowboard: William Mathisen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper