Checklista för en bättre idrottskiosk
Här är checklistan som kan göra serveringen på din idrottsanläggning mer hälsosam och hållbar. Idrottsföreningar, evenemangsarrangörer, företag, kommuner och alla aktörer som står för matservering i samband med idrottande kan tillsammans göra skillnad. Ta steget till bättre idrottsmat på arenorna redan i dag.
– Vi vill att idrottsmiljön ska vara hälsosam, stärkande och hållbar. Många av oss som tränar gör det för att vi vill leva hälsosamt, därför vill vi kunna göra hälsosamma val i idrottsmiljön, säger Linda Bakkman, kostrådgivare på SOK och projektledare för Vego i världsklass.
Checklistan för bättre mat på idrottsanläggningarna riktar sig till alla som serverar mat eller säljer mat i samband med idrottande. Den är framtagen av Sveriges Olympiska Kommitté tillsammans med WWF Världsnaturfonden, Riksidrottsförbundet och Generation Pep för att främja en mer hälsosam och hållbara idrottsmiljö.
– Att träna och röra på sig är bland det viktigaste vi kan göra för vår hälsa. Och våra kostvanor påverkar vår hälsa och de kostvanor vi har som barn har vi med oss som vuxna. Så att låta idrottsmiljön uppmuntra till goda vanor snarare än att motarbeta dem är ett viktigt signalvärde, säger Linda Bakkman, under ett seminarium om hur vi ska få bättre mat på våra idrottsanläggningar som hölls på Sweden Arena tidigare i år.
Du kan bidra till en mer hållbar och hälsosam idrottsanläggning genom att:
- Erbjuda och lyfta fram hälsosamma val som fullkornsprodukter, frukt, grönsaker, smörgåsar, yoghurt och smoothies.
- Erbjuda och lyfta fram hållbara val som vego och miljömärkt.
- Begränsa utbud av sötade drycker, godis och bakverk.
- Undvika produkter med rött ljus i WWFs konsumentguider.
- Undvika matsvinn genom att anpassa mängden mat som lagas, servera mindre portioner och möjliggöra att mat som blir över används.
- Undvika engångsförpackningar och källsortera avfall som uppstår.
Varför behövs en förändring?
Vi står inför två stora utmaningar: ökad kostrelaterad ohälsa och en planet som drabbas av klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och fler andra hållbarhetsutmaningar kopplade till maten vi äter. Många tränar för att bli starka och hälsosamma men när man sedan ska fylla på depåerna blir det problem – maten som serveras vid idrottsanläggningarna är sällan hållbar eller hälsosam. Caféer och restauranger vid idrottsanläggningar erbjuder ofta näringsglesa alternativ, godis och läskedrycker i stället för mat som faktiskt bidrar till vår hälsa och minskar trycket på planeten.
– Klimatkrisen måste vi angripa från alla håll i samhället och för oss är det viktigt att föra ut informationen som kan hjälpa idrottsanläggningar och föreningar att göra hållbara val i sin verksamhet. Det finns många enkla steg man kan ta som att till exempel jobba med att minska matsvinnet, säger Anna Richert på WWF Världsnaturfonden.
Se hela seminariet om Bättre mat på idrottsanläggningar här
Tips och länkar till mer information
Pepkiosk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.GenPep:s verktyg som hjälper dig att skapa en hälsosammare skol- eller idrottskiosk.
WWFs matguider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.WWFs konsumentguider Fiskguiden, Köttguiden och Vegoguiden vägleder till mer hållbara val av mat.
FAKTA/ Om Vego i världsklass
Sedan 2018 har Sveriges Olympiska Kommitté tillsammans med WWF drivit projektet Vego i världsklass, med finansiering från Postkodlotteriet. Projektet använder olympiska idrottare som förebilder för att visa att om till och med de, som har extrema krav på sin kost, kan äta mer vego så kan vem som helst göra det. För att vi ska klara att leva inom planetens gränser behöver fler människor äta mat som i större utsträckning baseras på vegetariska livsmedel. Läs mer om projektet: Vego i världsklass