Guldlaget i curling i Peking 2022: Daniel Magnusson, Oskar Eriksson, Niklas Edin, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren. Foto: TT

Publicerad 19 februari 2022

Lag Edin vann sitt OS-guld

Lag Edin slog Storbritannien i en makalöst välspelad final och tog Sveriges första OS-guld i curling på herrsidan.

Hela finalen spelade både Sverige och Storbritannien på toppen av sin förmåga och det var inte många poäng som delades ut. Sverige tog en etta för 3-3 i åttonde omgången och tvingade Storbritannien ta ett poäng i sista för skiljeomgång. Där kunde Sverige kontrollera fördelen av sista sten och vinna med 5-3.

Hela det svenska laget med ettan Christoffer Sundgren, tvåan Rasmus Wranå, trean Oskar Eriksson, skipper Niklas Edin och även reserv Daniel Magnusson och tränare Fredrik Lindberg har utstrålat lugn och harmoni hela turneringen igenom. Det var som att OS-guldet var skrivet i stjärnorna.

Kramkalas efter OS-guldet stod klart. Tränare Fredrik Lindgren kramar om Niklas Edin och förbundskapten Maria Prytz kramar om Rasmus Wranå. Christoffer Sundgren och Oskar Eriksson firar i bakgrunden. Foto: TT

Sverige har aldrig förut tagit OS-guld i herrcurling. Niklas Edin och Oskar Eriksson gör sitt fjärde OS, i Vancouver 2010 slutade man fyra (där var Oskar Eriksson reserv och spelade inte), i Sotji 2014 tog de brons och i PyeongChang 2018 tog de silver efter att ha förlorat finalen mot USA. Oskar Eriksson blir den första svenska curlingspelare att ta hem två medaljer vid samma OS eftersom han även tog ett brons i mixed dubbel tillsammans med Almida de Val.

Resultat, herrcurling

1) Sverige (Christoffer Sundgren/Rasmus Wranå/Oskar Eriksson/Niklas Edin)
2) Storbritannien
3) Kanada

Partners

Huvudsponsorer, logotyper