Nils van der Poel firas på Sweden Arena tillsammans med tränarna Joel Eriksson och Johan Röjler till höger och Sveriges tidigare dubble OS-mästare i skridsko Tomas Gustafson. Foto: TT

Publicerad 19 februari 2022

Idrott och hållbarhet på Sweden Arena

Det svenska nationshuset under de olympiska spelen arrangerades för första gången på svensk mark under OS i Peking. Sweden Arena tog plats hos SOK:s partner Advokatfirman Vinge vid Norrmalmstorg i Stockholm den 15-18 februari och härifrån sändes under ett flertal webinarium under temat idrott och hållbarhet.

Innehållet var sammansatt utifrån SOK:s pågående partner- och samarbetsprojekt på området idrott och hållbarhet. Samtliga föreläsningar var tillgängliga för allmänheten via OlympiaAppen och Sweden Arenas hemsida och tittarna hade möjlighet att ställa frågor under tiden.


Under Sweden Arena arrangerades även medaljfiranden där partners, idrottsminister, förbund, föreningar, familjen och idrottande barn fick välkomna hem flera färska OS-medaljörer. Den dubble guldmedaljören i skridsko Nils van der Poel, freeskimedaljörerna Henrik Harlaut och Jesper Tjäder och sprintsilvermedaljören Maja Dahlqvist firades i Vinges lokaler medan spelens sista hemvändande de svenska curlinglagen och stafettmedaljörerna Jonna Sundling, Frida Karlsson och Ebba Andersson välkomnades på Arlanda.


Omkring 200 personer deltog under Sweden Arena från partners, regering, förbund, föreningar och familjer och de livestreamade webinarierna sågs av inbjudna deltagare från näringsliv, idrotten och samarbetsorganisationer. Materialet finns tillgängligt för allmänheten på Youtube och kommer fortsätta användas i utbildningssyfte under 2022.


– Konceptet med seminarium där vi får gå in på djupet i våra samarbetsprojekt är nytt för Sweden Arena och något vi kommer ta med oss i framtiden, säger Sara Gottfarb, projektledare för Sweden Arena.


Planeringen för nästa nationshus är redan i startgroparna och kommer att äga rum under OS i Paris 2024.


FAKTA/ Sweden Arena

Sweden Arena är Sveriges olympiska nationshus under OS. Syftet med Sweden Arena är att sammanföra idrottsvärlden med näringsliv och aktuella samhällsfrågor. Premiärupplagan av Sweden Arena arrangerades i PyeongChang 2018 och en pandemibegränsad version arrangerades även under OS i Tokyo sommaren 2021.

Partners till Sweden Arena 2022 är Svenska Spel, UNIQLO, NeH, BANG och Vinge.

Läs mer om Sweden Arena

www.swedenarena.com Länk till annan webbplats.

Alla webinarium från Sweden Arena

Hur företags engagemang kan öka välbefinnandet för människor på flykt
Ett panelsamtal där vi får inblick i hur UNHCR arbetar för att stärka flyktingars mentala hälsa och hur företags engagemang kan öka välbefinnandet för människor på flykt.

UN Women Sverige
En inspirationsföreläsning med Helya Riazats, (Framtidens kvinnliga ledare 2021), framgång och UN Women Sverige berättar om idrottens kraft i utsatta områden.

Olympisk Offensiv Svensk damhockey
Efter år av utmaningar med bland annat för lite resurser kraftsamlar svensk ishockey nu för att öka antalet flick- och damspelare. Svenska Ishockeyförbundet (SIF), den svenska damhockeyligan (SDHL) och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gör en långsiktig satsning på unga damspelare och 2021 lanserade SIF en dam- och flicksatsning där såväl förbund som ligor och SDF (specialidrottsdistriktsförbunden) samverkar med finansiering av huvudsponsorn Svenska Spel. Men varför har det tagit så lång tid och är det här tillräckligt för att få fler kvinnliga ishockeyspelare i Sverige? Vilka krav kan man ställa på sponsorerna och vilket ansvar har politikerna? Lyssna till ett spännande samtal om svensk damhockeys bakgrund, nuläge och framtid.

Olympisk Offensiv Kvinnliga tränare
Sett till toppidrotten i Sverige består tränarkåren nästan uteslutande av män. Samtidigt visar forskning på att det är svårt för kvinnor att bryta igenom de strukturer som finns, att förändra en mansdominerad idrott och tränarkultur, dess värderingar och normer. Det vill vi utmana och förändra!

Sport och klimatet
Ett seminarium där vi diskuterar hur idrottsrörelsen kan bli klimatpositiv! För att nå klimatmålen, vad måste vi som idrottsutövare tänka på? Hur kan föreningar jobba? Och hur kan internationella evenemang bli klimatpositiva? Forskare hjälper oss att förstå hur vi alla kan bidra till klimatmålen genom idrotten, vare sig vi är aktiva, ledare, föreningar eller idrottsföräldrar.

Vego i världsklass
Idrottsmiljön ska vara hälsosam, stärkande och hållbar. Ett attraktivt och lättillgängligt utbud av hälsosamma alternativ i cafeterior och kiosker där idrottande barn, ungdomar och vuxna finns kan främja hälsan. Idrottsföreningar, evenemangsarrangörer, företag, kommuner och alla aktörer som står för matservering i samband med idrottande kan tillsammans göra skillnad för både hälsan och planeten. Ett moderatorlett panelsamtal från flera olika perspektiv och expertområden vill bidra till en mer hållbar och hälsosam matservering i idrottsmiljön.

Idrott och mänskliga rättigheter-
Vilka faror finns det kopplat till megasportevent i diktaturer och hur kan man agera som aktiv, privatperson, stort företag eller sponsor.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper