Sandra Näslund på blomsterceremonin efter damernas skicross i Peking 2022. Foto: TT

Publicerad 17 februari 2022

OS-guld till Sandra Näslund

Skicrossåkaren Sandra Näslund från Kramfors tar Sveriges femtonde OS-medalj och det sjunde OS-guldet i Peking som gör den här OS-truppen till den mest framgångsrika genom alla tider.

Sandra Näslund var en av Sveriges största medaljchanser inför OS i Peking. Den pressen förvaltade hon på allra bästa sätt. Hon gick obesegrad genom hela tävlingen och vann den stora finalen med marginal till tvåan Marielle Thompson från Kanada. Trea i mål var Fanny Smith men efter en lång domargranskning dömdes hon sist på grund av att hon stört tyskan Daniela Maier som därmed tilldelades bronsmedaljen. Alexandra Edebo fick möta just Fanny Smith i sin kvartsfinal och fick även hon en tuff duell mot kanadeniskan som ledde till att Alexandra krokade ihop med de andra och därmed missade vidare avancemang. Edebo slutade på 13e plats.

Sandra Näslund njuter av ögonblicket att gå i mål som olympisk mästare. Foto: TT

Sandras seger är första svenska OS-guldet i skicross. Spelen i Peking är Sandra Näslunds tredje OS-start. I Sotji 2014 blev hon överraskande femma, där Anna Holmlund tog brons. Redan i PyeongChang 2018 var Näslund en medaljfavorit men slutade fyra och nu är hon alltså olympisk mästare.

Guldet i skicross innebär att Sverige hittills har tagit femton OS-medaljer varav sju guld. Därmed har Sverige samma totala medaljskörd som i Sotji 2014 och lika många guld som i PyeongChang 2018.

Resultat, skicross, damer final

1) Sandra Näslund
2), Marielle Thompson, Kanada
3) Daniela Maier, Tyskland.
Övr.sv.plac: 13) Alexandra Edebo.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper