Henrik Harlaut jublar efter bronsmedaljen i big air i Peking. Foto: TT

Publicerad 9 februari 2022

Harlaut tar brons i big air

Det blev tredje gången gillt i OS för Henrik Harlaut som tog brons i den nya freeskigrenen big air i Peking. Harlaut tar Sveriges första medalj i freeski och Sverige blir bästa land i finalen.

Henrik Harlaut slutade sexa i slopestyle i Sotji 2014 och i PyeongChang 2018 hamnade utanför finalen efter att ha missat sina kvalåk. Men i år fick Harlaut till en fullträff i den – för OS – nya grenen big air och tog en efterlängtad bronsmedalj.

– OS är sjukt stort och förra gången försökte jag göra det bästa åket jag någonsin gjort. Då kraschade jag istället. Men jag har lärt mig att jag inte behöver göra något som ingen har sett tidigare. Jag ska bara göra det som är bäst för den här tävlingen och försöka sätta det så perfekt som möjligt. Det gjorde jag den här gången. Jag är sjukt nöjd, säger Henrik Harlaut när han kommit tillbaka till OS-byn efter tävlingen.

Henrik Harlaut under finalen i big air i Peking. Foto: TT

Norrmannen Birk Ruud skrev in sig i historieböckerna som den första olympiska mästaren i freeski big air. Colby Stevenson från USA tog silvret och när Henrik Harlaut tog bronset petade han samtidigt ner den svenska fanbäraren Oliwer Magnusson till en fjärdeplats. Jesper Tjäder slutade sjua i finalen.

Oliwer Magnusson, Jesper Tjäder och Henrik Harlaut jublar efter Henkes bronsmedalj i big air i Peking. Foto: TT

Den svenska laginsatsen är imponerande i sig. Sverige hade fyra åkare till start, tre av dem gick till final och som land lyckades de bäst i finalen med flest topp-8-platser. Något som ger intryck på SOK:s sportchef.

– Jag är otroligt imponerad över resan som Henrik och hela freeskilaget har gjort under dessa år. De har varit enormt seriösa och har jobbat stenhårt för att nå framgångar på OS. Henrik har gjort upp en noggrann plan inför spelen i Peking och han har följt den till punkt och pricka. Det är väldigt härligt att få vara med om att han lyckas nå sitt mål, säger Anders Wiggerud, sportchef på SOK.

Resultat, freeski herrar, big air

1) Birk Ruud, Norge, 187,75
2) Colby Stevenson, USA, 183,00
3) Henrik Harlaut, Sverige, 181,00.
Övr sv plac: 4) Oliwer Magnusson 178,25, 7) Jesper Tjäder 170,25. Från kvalet: 24) Hugo Burvall.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper