Här är truppen som ska gå på invigningen, dressade från UNIQLO. Foto: SOK.

Publicerad 4 februari 2022

Truppens kläder på invigningen i Peking

Med stilren design och patenterade fabrikat för att hålla värmen ska den svenska truppen vara klädda när OS i Peking invigs. Här ser du hur svenskarna kommer att se ut.

Invigningskläderna till OS och Paralympics i Peking är framtagna av UNIQLO. Hybridjackan är utvecklad för att idrottarna ska känna sig bekväma även under de extrema temperaturer som kan förekomma i Peking under OS. Såväl designen som fodringen är utvecklad med patenterade teknologier för att motstå och stöta bort vatten samt hålla värmen i sträng kyla. Jackan är tillverkad med växtbaserade färger för att minska miljöpåverkan.

– Vi är glada och stolta att få stötta den svenska truppen med UNIQLO:s kläder och ser fram emot att få se truppen prestera på topp i Peking med stöd av UNIQLO:s LifeWear, säger designteamet på UNIQLO.

Invigningskläderna till vinter-OS i Peking från UNIQLO. Foto: UNIQLO.

Det här är den andra OS-kollektionen som UNIQLO tar fram till de svenska OS- och Paralympicstrupperna. De tog även fram kollektionen till sommar-OS i Tokyo 2021.

Tidigare invigningskläder på vinter-OS

Sverige under invigningen. Foto: Andreas Hillergren, TT

PyeongChang 2018

Invigningen är inomhus på arenan PyeongChang Olympic Stadium den 9 februari 2018. Elden tänds av konståkerskan Kim Yu-na som skrinnar fram med elden.

Den svenska truppen bär kläder från H&M och den svenska fanbäraren Niklas Edin från curling har en specialdesignad dunjacka i guld.

Anders Södergren leder den svenska truppen i Sotji 2014. Foto: TT

Sotji 2014

Invigningen är inomhus på arenan Bolshoj. Anders Södergren bär fanan för Sverige. Elden tänds av Irina Rodnina, Rysslands mest framgångsrika parkonståkerska och den legendariske ishockeymålvakten Vladislav Tretyak.

De svenska kläderna är designade av H&M och damerna och herrarna har på sig olika designer. Damerna har en kornblå kappa med sneda detaljer och gula tights med snakemönster. Herrarna bär en stilig filtad rock och byxor med gula revärer.

Den svenska truppen i Vancouver 2010. Foto: TT

Vancouver 2010

Invigningen sker inomhus på arenan The Dome. Ishockeyspelaren Peter Forsberg bär den svenska fanan och elden tänds av flera personer, bland andra ishockeylegend, Wayne Gretzky. Den svenska truppen bär kläder från det kinesiska sportsvarumärket Li Ning. Både damer och herrar bär en gul fleecejacka och jeans.

Den svenska truppen i Turin 2006 med Anja Pärson i spetsen. Foto: TT

Turin 2006

Elden tänds av den tiofaldiga OS-medaljören i längdskidor, Stefania Belmondo. Den svenska fanan bärs in av alpinåkaren Anja Pärson. Den svenska truppen är klädda i vita täckjackor och byxor från Stadium och vinkar med stora blå-gula vantar som svenska flaggor.

Magdalena Forsberg leder den svenska truppen i Salt Lake City 2002.

Salt Lake City 2002

Elden tänds av USA:s legendariska ishockeylag från 1980 som besegrade Ryssland i en historisk match. Den svenska truppen bär helvita täckjackor och byxor med gul-blå detaljer på armarna och till det en bakåtvänd filtkeps i gult. Den svenska flaggan bärs av skidskytten Magdalena Forsberg.

Den svenska truppen i Nagano 1998. Foto: IOK

Nagano 1998

Invigningen sker utomhus. Japans storstjärna inom konståkning Midori Ito tänder elden. Den svenska truppen marscherar in med längdskidåkaren Torgny Morgen som fanbärare. Truppen har gula stora täckjackor med pälskrage och blå täckbyxor på sig.

Den svenska truppen tågar in under invigningen av OS i Sarajevo 1984. Foto: IOK

Sarajevo 1984

Invigningen är utomhus och elden tänds av hemmanationens konståkerska Sanda Dubravčić. På den här tiden finns det fortfarande regler för hur nationerna ska gå när de tågar in. De ska paradera på raka rader med lika många i varje rad. Den svenska truppen leds av fanbärare Mats Waltin, ishockeyspelaren. Sverige har helblå kläder på sig med gula kepsmössor.

Den svenska truppen vid invigningen i Innsbruck 1976. Foto: IOK

Innsbruck 1976

Invigningen är utomhus på backhoppningsstadion. Den olympiska elden tänds av rodelåkaren Josef Feistmantl och störtloppsåkerskan Christl Haas. Den svenska truppen bär helgula kläder med blå mössor och vantar. Bobåkaren Carl-Erik ”Jätten” Eriksson är Sveriges fanbärare.

Sapporo 1972

Invigningen är utomhus och elden tänds av japanen Hideki Takada. Den svenska truppen bar naturfärgade fårskinnsrockar och pälsmössor. Som en rejäl färgklick hade de tvärrandiga halsdukar i blått och gult. Den svenska fanan bars av skridskoåkaren och OS-silvermedaljören Hasse Börjes.

Den svenska truppen vid invigningen av Sapporo 1972. Foto: IOK

Den svenska truppen i Grenoble 1968 med fanbäraren Barbro Martinsson i spetsen. Foto: IOK

Grenoble 1968

Invigningen var utomhus och elden tändes av den franske konståkaren Alain Calmat. Den svenska truppen bar pälsrockar, herrarna hade mörka och damerna ljusa. Till det bar de matchande pälsmössor. Notera damernas härliga glaciärglasögon. För första gången någonsin bars den svenska fanan av en kvinna, nämligen längdskidåkerskan Barbro Martinsson, då Grahn.

Den svenska truppen i St Moritz 1928. Foto: IOK

S:t Moritz 1928

Den svenska fanan bars av ishockeyledaren Viking Harbom. Truppen bar knickers och korta rockar tillsammans med en randig halsduk.

Den svenska truppen i Chamonix 1924. Foto: IOK

Chamonix 1924

De första vinterspelen i den olympiska historien. Den svenska fanan bars av ishockeyledaren Ruben Rundquist. Truppen bar stickade ylletröjor med en svensk flagga på bröstet när de marscherade genom Chamonix.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper