OS-truppen 2022 i siffror
2022-års trupp till vinter-OS är den största hittills i svensk historia. Här får du OS-truppen presenterat i siffror.
Aktiva
Antal och könsfördelning
- Truppen består av 116 aktiva. Det är den största trupp Sverige någonsin haft på ett vinter-OS. Det är sex fler deltagare än den förra OS-truppen i PyeongChang 2018 som hade det tidigare rekordet med 110 deltagare.
- Könsmässigt består truppen av 54 damer (47 %) och 62 herrar (53 %).
OS-erfarenhet
- Mer än hälften av deltagarna är OS-debutanter, 65 stycken (56 %). 51 stycken (44 %) har varit med på minst ett OS.
- 20 stycken (17 procent) är tidigare OS-medaljörer och ytterligare 20 stycken har tagit en topp-8 placering på ett tidigare OS.
- Fyra aktiva i truppen gör sitt fjärde OS i Peking: Emma Nordin, ishockey, Charlotte Kalla, längdskidor, Niklas Edin, curling, Oskar Eriksson, curling.
- Den hittills mest framgångsrika olympiern i truppen är Charlotte Kalla med nio OS-medaljer vilket också gör henne till en av de mest framgångsrika i Sverige genom tiderna tillsammans med Sixten Jernberg.
- 16 av truppens deltagare har varit med på världsungdoms-OS, 11 har varit med på ett Europaungdoms-OS.
Ålder
- Truppens medelålder är 27 år.
- Yngst i truppen är ishockeyspelaren Ida Boman, 18 år, född den 1 april 2003. Yngst av herrarna är längdåkaren William Poromaa, 21 år, född den 23 december 2000.
- Äldst är curlingskippern och förra spelens fanbärare Niklas Edin, 36 år. Charlotte Kalla är äldst av damerna, 34 år.
- Daniel Magnusson blir den yngste curlingspelaren i svensk OS-historia, som med sina 21 år är två år yngre än Rasmus Wranå som hade det tidigare rekordet från PyeongChang 2018.
Idrotter
- Totalt ställer Sverige upp i 13 idrotter. Herrar tävlar i 12 och damer i 9 stycken.
- Flest individuella deltagare har längdskidor, 16 stycken.
- Två idrotter har enbart en deltagare; backhoppning och skridsko.
- Frida Westman blir första svenska dam att tävla i backhoppning i OS. Med Frida är det också första gången på 28 år som Sverige deltar i OS-tävlingarna i backhoppning.
- Hugo Burvall, Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson och Jesper Tjäder blir första svenskar att tävla i den nya OS-grenen freeski big air.
- Oskar Eriksson och Almida de Val är de första svenskarna som tävlar i curling mixed dubbel. Grenen fanns med på OS-programmet 2018 utan att Sverige deltog.
Ledare
Antal och könsfördelning
- OS-truppen består av 129 ledare. 22 av dem är kvinnor (17 %) och 107 stycken är män (83 %).
- Truppens ledarteam är fördelat på 45 tränare eller förbundskaptener (35 %), 40 tekniker (exempelvis utrustning och vallapersonal) (31 %), 21 är medicinsk personal (16 %) och 23 ledare (18 %) i form av exempelvis administrativ personal.
- Av de 45 tränarna/förbundskaptenerna är fem kvinnor (11 %) och 40 män (89 %).
OS-meriter
- Lite mer än hälften av alla ledare, 72 stycken har ledarerfarenhet från minst ett OS tidigare.
- Lite drygt var tionde ledare (17 stycken) har själv tävlat på ett OS.
- Lars Fahlén, förbundskapten i puckelpist är den mest rutinerade ledaren i OS-truppen. Han gör sitt tionde OS. Ett som aktiv (1988 då puckelpist var uppvisningsgren, sex som förbundskapten i Norge och USA. Nu blir det Lasses tredje spel som svensk förbundskapten och sitt tionde totalt.
- Johan Röjler är den ledare som har gjort flest OS som aktiv, tre stycken i skridsko. Peking blir hans första som ledare.
Ålder
- Ledarnas medelålder är 46 år.
- Yngst av ledarna är skidskyttevallaren Axel Svingstedt som är 21 år. SOK:s beteendevetare och ledarcoach, Olle Anfelt, är truppens mest åldersrika ledare, 67 år.
- Den idrott som har flest ledare är ishockey, 25 stycken. Men då har de också två lag med.
Sveriges Teambook
Här laddar du ner den svenska medieguiden för OS i Peking: