Medaljerna för vinter-OS i Peking 2022. Foto: Peking 2022.

Publicerad 27 oktober 2021

Medaljerna för Peking 2022

Med 100 dagar kvar till de 24:e vinterolympiska spelen i Peking 2022 presenteras de medaljer som de tävlande kommer kämpa om. Så här ser de ut!

Bandet är vävt i siden med traditionella kinesiska metoder. Foto: Peking 2022.

Medaljerna har fått namnet Tong Xin som betyder ”tillsammans som en”. De är utformade av ringar och en centrumplatta. Designen är inspirerad av uråldriga kinesiska ringar av jade. De fem ringarna är både en symbol för den kinesiska kulturen och för de olympiska värderingarna som samlar världens idrottare. Baksidan har infattningar av jadestenar som även medaljerna från sommarspelen 2008 i Peking hade för att påminna om att staden blir den första som har arrangerat både sommar och vinter-OS.

Det kommer tävlas om 109 guld-, silver- och bronsmedaljer i Peking. Sju fler än spelen i PyeongChang 2018. De nya tävlingarna är i bobsleigh, short track, freeski, backhoppning och snowboard. Spelen i Peking invigs den 4 februari 2022.

Historien bakom de olympiska medaljerna

Vid de första moderna olympiska spelen, i Aten 1869 delades endast en medalj ut till vinnaren. Först 1904 började man dela ut guld, silver och brons till de tre första platserna i resultatlistan.

1960 var första gången som medaljerna fästes på ett band som hängdes runt vinnarnas hals. Innan dess fästes de med en nål på vinnarens bröst.

1928 standardiserades de olympiska medaljerna för sommarspelen. På ena sidan fanns Nike, segerns gudinna, på andra sidan en mästare med en olympisk arena i bakgrunden. Designen har sedan förändrats över tid, men segerns gudinna finns fortfarande med på de olympiska sommarspelens medaljer.

Vinterspelens medaljer skiljer sig från sommarspelens. De är inte lika standardiserade. Vissa element måste dock finnas med på vinterspelens medaljer, till exempel de olympiska ringarna och spelens namn. Medaljerna ska också visa på kulturella och estetiska element från just det spelet.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper