Överprästinnan har tänt den olympiska elden inför Peking 2022. Foto: IOK

Publicerad 18 oktober 2021

Olympiska elden för Peking 2022 är tänd

Enligt tradition tändes i dag den olympiska elden inför OS i Peking 2022 med hjälp av solens strålar i Greklands Olympia. Här får du koll på hur det gick till och bakgrunden till varför.

Precis som vid alla tidigare olympiska spel så tändes elden till Peking 2022 med hjälp av solens strålar under en traditionell ceremoni i den grekiska staden Olympia.

Den grekiska alpinåkaren och olympiern Ioannis Antoniou var den förste fackelbäraren som tog emot facklan av den grekiska skådespelerskan Xanthi Georgiou som spelade rollen som överprästinna i ceremonin. Antoniou lämnade sedan över facklan till den kinesiska olympiern och femfaldige medaljören i skridsko, Li Jiajun. Efter ceremoni kommer elden transporteras till Panathenaicarenan i Aten där den officiellt kommer överlämnas till organisationskommittén för Peking 2022. Facklan kommer färdas med flyg till Kina där den anländer den 20 oktober. Närmare spelen kommer en traditionell fackelstafett ta vid.

När den olympiska elden anländer för att inviga vinter-OS den fjärde februari 2022 kommer det vara för andra gången i historien som den olympiska elden tänds i Pekings nationalarena. För bara 13 år var det just i den arenan som den trefaldige kinesiske olympiamästaren i gymnastik, Li Ning sprang genom luften och tände den olympiska elden som invigde sommar-OS i Peking 2008.

Återupplev ceremonin när elden tänds här

Så tänds den olympiska elden

Den olympiska elden är ett av spelens starkaste kännetecken. Elden är en symbol för strävan efter det perfekta, kampen för seger, fred och vänskap. Så här går den traditionella ceremonin till.

Var tänds elden?

Den olympiska elden tänds i Olympia, i närheten av templet Hera, platsen där antikens olympiska spel genomfördes.

Har elden alltid tänds i Grekland?

Nej, vid spelen i Amsterdam 1928 och Los Angeles 1932 brann en eld från ett torn under spelen. Det var först 1936 inför OS i Berlin som elden tändes under en ceremoni i Olympia.

Parabolspegeln och facklan som används för att tända den olympiska elden. Foto: IOK

Hur tänds elden?

Den olympiska elden tänds med hjälp av solens strålar som en symbol för dess renhet. Hur det sker är väldigt enkelt. En parabolisk spegel används som ett gigantiskt förstoringsglas som fångar solens strålar med. Inuti skålen läggs remsor av gammal kamerafilm som lätt tar eld. Facklan som används för att tända elden skiljer sig från de som används under fackelstafetten. Den är smidd i silver och designen är inspirerad från pelarna inuti templet Hera i Olympia. Elden har tänds på samma sätt sedan 1936.

Vad händer om det är mulet eller regnar?

Några dagar innan hålls alltid en generalrepetition och elden från den sparas i en säkerhetslampa som reserv ifall det skulle bli dåligt väder.

Vad händer under ceremonin?

Själva ceremonin är väldigt symbolisk och är en påminnelse och länk mellan de antika spelen i Grekland och de moderna olympiska spelen.

Ceremonin öppnas med att Greklands och arrangörslandets flagga hissas och deras nationalsånger spelas. Den olympiska flaggan hissas också och den olympiska hymnen framförs av barn och ungdomar från en lokal kör. 35 prästinnor anländer och rör sig in mot ett område som kallas Sacred Altis – ett område som man tror har använts för religiösa ceremonier under antiken. Därefter framförs minnen från de antika spelen i Grekland av tolv unga män som kallas ”Kouri”. Översteprästinnan har ”huvudrollen” i ceremonin och är utklädd som översteprästinnan av gudinnan Hera. Hon går igenom templet och bjuder in Apollon. Hon ber om tystnad och klar himmel för att kunna tända elden. Hon håller sedan en fackla mot skålen tills elden tänds. En annan prästinna, som kallas ”Estiada” tar sedan emot elden i en antik kruka (amfora) innan församlingen går i en långsam procession mot den närliggande antika stadion.

Vem är tänder elden?

Rollen som översteprästinna spelas av den grekiska skådespelerskan Xanthi Georgiou. Georgiou spelade rollen för första gången när elden till Tokyo 2020 tändes. Hon tände också elden för världsungdoms-OS i Lausanne 2020 och var dansare under ceremonin inför spelen i Peking 2008. Den som spelat rollen som översteprästinna flest gånger var Maria Moscholiou som genomförde ceremonin inför fyra sommarspel, Mexico City 1968, München 1972, Montreal 1976 och Moskva 1980.

Vad har prästinnorna på sig?

Dräkten kallas för ”Chiton” och är designad efter de dräkter som använders i antikens Olympia. Genom åren har färgen varierat men de senaste versionerna har varit antingen creme-färgade eller ljus turkos med veck i olivgrönt. Formen ska återspegla det grekiska landskapet.

Vad händer inne i Stadion?

Ceremonin fortsätter med en traditionell dans på sluttningarna till tonerna harpa, flöjt och slagverk. Musiken är komponerad och framförd av Yiannis Psimadas och är inspirerad från antika Grekland. Vid slutet av dansen uppenbarar sig Estiada med en skål som placeras på ett litet altare. Översteprästinnan återupprepar sina böner till Apollon och spelens första fackelbärare kommer fram. Fackelbäraren håller den brinnande facklan med en hand och en olivkvist i sin andra. Fackelbäraren lämnar sedan stadion och springer till det närliggande monumentet av Pierre de Coubertin, de moderna spelens skapare. Samtidigt släpps en duva som fredsymbol.

Hur kommer facklan till Kina?

Facklan lämnar Grekland den 19 oktober och transporteras i en speciell lanterna via flyg. Facklan landar i Kina där den landar den 20 oktober.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper