Carl-Johan Boraxbekk, Katarina Steding-Ehrenborg, Eric Hamrin Senorski, Anna Melin och Andreas Almqvist i SOK:s forskarråd. Filip Larsen som också ingår i rådet saknas på bilden. Foto: SOK.

Publicerad 12 oktober 2021

Första samling för forskarsatsning

SOK:s senast forskningssatsning ger sex forskare möjlighet att utvecklas inom ramen för Olympisk Offensiv.
- Nu är vi i gång - vårt första möte var mycket spännande och kreativt, säger SOK:s forsknings- och utvecklingschef Hans-Christer Holmberg.

Sex forskare ingår i den tvååriga satsningen som Sveriges Olympiska Kommitté genomför:

  • Carl-Johan Boraxbekk studerar hur hjärnans funktion och struktur påverkas av träning. Genom att förstå hjärnans roll i elitidrott kommer vi bättre kunna optimera prestation.
  • Anna Melin undersöker hur låg energitillgänglighet påverkar fysiologisk funktion och prestation.
  • Katarina Steding-Ehrenborg undersöker hur idrottshjärtat påverkas av träning för att optimera prestation samtidigt som det sker på ett hjärtsäkert sätt för den aktive.
  • Filip Larsen studerar hur parametrar som sömn, blodsockerreglering, mitokondriefunktion och immunförsvar förändras hos elitidrottare under tunga träningsperioder.
  • Eric Hamrin Senorski arbetar med att optimera och förbättra omhändertagande av skador hos idrottare i allt från diagnostik, behandling, rehabilitering och prevention för alla typer av muskeloskeletala skador.
  • Andreas Almqvists forskning är inriktad mot att förstå mekanismerna som orsakar de bromsande krafterna som uppstår i samband med olika typer av skidåkning och hur man om möjligt kan minimera dessa.

- Erfarenhet och kunskap ökar sannolikheten att lyckas inom dagens elitidrott. Syftet med denna del av SOK:s FoU-satsning är att mer specifikt ge stöd till sex forskare som har betydande potential att i sin roll som forskningsledare inom olika kunskapsområden kunna bidra med viktiga insatser för svensk prestationsidrott, säger SOK:s FoU-chef Hans-Christer Holmberg.

FoU

Partners

Huvudsponsorer, logotyper