Publicerad 4 augusti 2021

Svenskt silver i 470

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström gjorde vad som krävdes, blev tvåa i medaljracet och säkrade ett OS-silver till sig själva och Sveriges sjätte medalj i Tokyo.

Inför dagens race i Enochima behövde Anton och Fredrik bli sämst sexa för att säkra en medalj till Sverige. De seglade in som tvåa efter totalledarna Australien och silvret var ett faktum.

- Vår superstyrka är laget. Tillsammans så levererar vi. Vi är fantastiskt stolta och njuter av silvret, säger Fredrik.

Guldet var redan avgjort inför dagens medaljrace och Mathew Blecher från Australien som seglade tillsammans med Will Ryan blev först att vinna tre raka OS-medaljer i 470. Bronset gick till Spaniens Jordi Xammar och Nicolas Rodriguez Garcia-Paz.

Seglar in action i segelbåt

Fredrik Bergström längst fram i bild och rorsman Anton Dahlberg under seglingarna i Enochima. Foto: TT

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström är först i Sverige att ta en OS-medalj i 470-klassen. I damklassen har Sverige två medaljer i Aten 2004 av Therese Torgersson och Vendela Santén samt i Seoul 1988 av Marit Söderström Nord och Birgitta Bengtsson. Anton gör sitt fjärde OS och han har kontinuerligt förbättrat sina placeringar inför varje spel, 15:e plats i Peking 2008, 10:e plats i London 2012 och en sjätteplats i Rio 2016. Fredrik Bergström och Anton började sin gemensamma satsning mot OS i Rio 2016 och teamet får alltså en glänsande belöning för sin satsning i sitt andra spel. Deras silver är Sveriges andra seglingsmedalj i Tokyo. Josefin Olsson tog silver i Laser Radial.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper