Storebror och tränare Viktor Bergström tillsammans med lillebror Fredrik Bergström som seglar 470 tillsammans med Anton Dahlberg. Foto: SOK

Publicerad 27 juli 2021

Syskonen i Tokyo

Den olympiska familjen heter det ju i OS-världen, men faktum är att vissa släktband starkare än andra. Det finns hela fyra syskonpar i Sveriges trupp och fem aktiva har sin förälder som coach.

Tre av truppens syskonpar är aktiva, det är de simmande systrarna Louise och Sophie Hansson, dressyrryttarna Juliette och Antonia Ramel och pingisspelarna Anton och Stina Källberg. Men när det kommer till 470-seglaren Fredrik Bergström så seglar han inte med sin storebror Viktor Bergström utan har honom som tränare.

Viktor som bara är ett och ett halvt år äldre än Fredrik har själv satsat mot OS i segling utan att nå ändra fram, både i klasserna 470 och 49er. Efter satsningen mot Rio 2016 lade han den egna seglarkarriären på hyllan och började plugga. Ända tills lillebror Fredrik ringde och undrade om han ville följa med och träna honom och Anton Dahlberg under seglingstävlingen Kieler Woche.

- Jag följde med och det gick ganska bra på den tävlingen, jag tror de blev tvåa. Sedan dess har jag varit deras tränare. Det roligaste med tränarjobbet är att se när de lyckas. Att få styra i en viss riktning och få se att det faller väl ut, säger Viktor Bergström.

Han berättar också att han inte tycker att det har varit särskilt svårt att börja träna sin lillebror.

- Vi har alltid coachat varandra när vi båda seglade så vi kom in i det relativt enkelt. Sen coachar jag Fredrik och Anton på olika sätt men det är inte för att Fredrik är min bror utan för att de är olika som personer helt enkelt. Men ibland får man se upp så man inte fastnar i coachrollen även när vi är hemma i vanliga familjesituationer, säger Viktor Bergström.

Under tävlingsdagarna på OS består Viktors roll i att filma och följa seglingarna från vattnet och mäta vindar. Fredrik och Antons seglingar i 470-klassen startar på onsdag.

Sophie och Louise Hansson. Foto: TT

Systrarna Hansson gör båda sitt andra OS. De har inlett OS i Tokyo på ett strålande sätt. Louise slutade femma på 100 meter frisim med rejält personligt rekord i finalen som löd 56,22 och Sophie blev sexa på 100 m bröstsim. De simmade båda i lagkappen 4x100 m tillsammans där Sverige slutade sexa och har ytterligare en lagkapp framför sig tillsammans på 4x100 m medley.

Systrarna Antonia och Juliette Ramel i dressyrlaget i Tokyo 2020. TT

I det svenska dressyrlaget var storasyster Antonia Ramel med i OS-laget som reserv till en början, men när Patrik Kittels häst Well Done skadade sig fick hon kliva in som ordinarie i laget tillsammans med lillasyster Juliette. Tillsammans rider de lagfinal på tisdagen och Juliette är också klar för den individuella finalen på onsdag.

Christina och Anton Källberg. Foto: SOK och TT.

Bordtennissyskonen Anton och Stina kommer från en riktigt pingisfamilj där både föräldrar, moster, farbror och farfar har meriter inom sporten. Och i Tokyo gör de båda OS-debut. Stina öppnade fint med 3-0 mot Jieni Shao i damernas singelturnering, men portugisiskan vände och satte stopp för fortsatt avancemang för Stina. Anton fick en kanonstart med vinst mot amerikanen Nikhil Kumar med fyra raka set. Han förlorade sen mot Yun Ju Lin från Taiwan med 1-4 i tredje omgången. För Anton väntar även spel i herrarnas lagturnering med start på söndag den 1 augusti.

Föräldrar och makar

Följande aktiva har sina föräldrar som tränare; Gångaren Perseus Karlström och Siw Karlström, stavhopparen Armand Duplantis och Helena och Greg Duplantis, spjutkastaren Kim Amb och Björn Amb, roddaren Lovisa Claesson och Per Olof Claesson, tennisspelaren Rebecca Peterson och Mart Peterson, samt hinderlöparen Simon Sundström och Malin Sundström.

Sen har vi aktiva som har sin make eller maka som tränare; höjdhopparen Erika och Daniel Kinsey och sprintkanotisten Petter och Evelina Menning.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper