Så här kommer svenska OS- och paralympicstrupperna vara klädda under OS-invigningen av Tokyo 2020. Foto: UNIQLO

Publicerad 23 juli 2021

Här är Sveriges kläder när OS invigs

De olympiska och paralympiska trupperna kommer att bära kläder som är specialdesignade när spelen invigs i Tokyo. Här ser du hur svenskarna kommer att se ut.

Invigningskläderna till OS och Paralympics i Tokyo är framtagna av UNIQLO:s designchef Christophe Lemaire och hans team av internationella designers vid UNIQLO:s forsknings- och utvecklingscenter i Paris.

- Det har varit en stor ära att vara inblandad i att skapa designen för Sveriges trupp. Det är viktigt att de aktiva har nya, funktionella, moderiktiga och bekväma LifeWear som också är hållbara. Jag hoppas att kläderna i dess fyra vackra färgsättningar kommer hjälpa truppen att prestera på topp. Jag är övertygad om att de aktiva kommer att ha glädje av dessa plagg vid spelen och under många år därefter, säger Christophe Lemaire.

Invigningskläderna i sina fyra färgscheman. Foto: UNIQLO

UNIQLO har tagit fram en helt ny kollektion av LifeWear-produkter för den svenska OS-truppen i Tokyo 2020 såväl som paralympierna. Kläderna är utformade för att passa det extremt varma och fuktiga klimatet i Tokyo under OS-perioden. Sveriges olympier och paralympier har varit med i utvecklingsprocessen av den nya kollektionen.

Tidigare invigningskläder

Så här har svenska OS-trupperna varit klädda på OS-invigningarna i Tokyo 1964 och från Seoul 1988 till Rio 2016.

Foto: SOK

Rio 2016

I Rio hade damerna guldfärgade klänningar och fanbäraren Therese Alshammar hade för första gången inte samma kläder som övriga truppen utan bar en specialsydd klänning gjord av återvunna textiler och ekologiskt silke.

Rolf-Göran Bengtsson, Foto: Janerik Henriksson / TT

London 2012

Truppen hade baseballtröjor i gult och turkosblå med beigea chinos och kjolar. Fanan bars av ridsportens Rolf-Göran Bengtsson som tagit ett OS-silver i Peking 2008.

Christian Olsson, Foto: Fredrik Sandberg / TT

Peking 2008

I Peking bars fanan av skadedrabbade trestegshopparen Christian Olsson. Fyra år tidigare hade Olsson vunnit OS-guld. 2008 hindrade hans skador honom att starta men i stället ledde han den svenska truppen på invigningsarenan iförd mörkblå kostym med turkos skjorta och ljusa chinos. Damerna hade kimonoinspirerade blusar.

Lars Frölander, Foto: Maja Suslin / TT

Aten 2004

I Aten 2004 var det den regerande OS-guldmedaljören i simning från Sydney, Lars Frölander som bar den svenska fanan. Damerna hade vita klänningar med blågula revärer och herrarna bar blågula kostymer.

Anna Olsson, Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sydney 2000

Kanotisten Anna Olsson blev i Sydney 2000 den andra kvinnliga fanbäraren för Sverige på ett olympiskt sommarspel. Hela truppen var klädd i ljusgult.

Foto: SOK

Atlanta 1996

Med bordtennisspelaren J-O Waldner som fanbärare gick svenskarna in på invigningsarenan i Atlanta 1996 med gula dräkter, kakifärgade kavajer med tillhörande spexig slips, svarta byxor och cowboyinspirerade stråhattar.

Barcelona 1992. Foto: TT

Barcelona 1992

I Barcelona hade damer och herrar olika kläder. Damerna hade gula kavajer och brokmönstriga kjolar medan herrarna bar mörkblå kavajer och benvita byxor. Fanbärare var tennisspelaren Stefan Edberg som tagit dubbla OS-brons i Seoul fyra år tidigare.

Seoul 1988. Foto: TT

Seoul 1988

När spelen kom till Sydkorea var det truppkläder av det lite striktare slaget. Kritstrecksrandiga kavajer och ljusgula byxor bar herrarna. Fanbärare var för första gången en kvinna, kanotisten Agneta Andersson som tagit storslam i Los Angeles 1984 med två guld och ett silver.

Tokyo 1964. Foto: IOK

Tokyo 1964

Senast spelen gick i Tokyo var på den tiden när det fanns regler för hur trupperna skulle marschera in vid invigningen. Man skulle gå i takt, i fyra rader på en armlängds avstånd. Dressyrryttaren William Hamilton som var fanbärare fick minsann inte heller vifta med fanan hur som helst. Truppen bar mellanblå kavajer och ljusblå byxor/kjolar.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper