Malin Eggertz Forsmark klipper invigningsbandet för Olympiafestivalen på Stockholms Centralstation. Foto: Stefan Källstigen/Mitt i.

Publicerad 23 juli 2021

Glöden tändes på Centralen

Osaka tände elden i Tokyo. Samtidigt på Centralstationen i Stockholm tändes glöden inför Olympiafestivalen.

Det får inte vara någon publik på arenorna i Tokyo. Men runt om i Stockholm kommer det att finnas OS-stämning i nästan varje hörn: i Kungsträdgården, på Centralstationen, på Skeppsbron samt på Olympiastadion.

De kommande veckorna blir inte bara tävlingar i Tokyo, det blir även en olympisk festival i Stockholm.

- På festivalområdet visar vi de olympiska tävlingarna på storbildsskärmar och det finns restauranger på plats. Tillsammans känner vi stämningen, tillsammans hejar vi fram våra svenska olympier till stordåd i Tokyo och tillsammans får vi de här olympiska spelen att bli de bästa någonsin. Kom dit och häng med oss, säger projektledaren Frida Nevalainen.

En av de fem nya idrotterna som finns på programmet i Tokyo är skateboard och under ceremonin på Centralstationen hölls en medryckande uppvisning av Högdalen skateboardförening.

Samtidigt som spelen invigdes i Tokyo hölls en ceremoni på Centralstationen där Malin Eggertz Forsmark, ledamot i Sveriges Olympiska Kommitté, höll invigningstalet:

- Tokyo gör sig redo för den 32:a sommarolympiaden som blir historisk på många sätt. Det är första gången som ett OS skjutits upp ett år och även de mest jämställds spelen hittills, sade Eggerts Forsmark, och syftade att antalet kvinnliga deltagare nu snuddar vid 49 procent.

Det kommer vara helt jämställt till OS i Paris om tre år.

- Att genomföra OS trots en pågående pandemi ska inte heller underskattas. Därför är vi oerhört tacksamma att Japan och Tokyo välkomnar världens idrottare, trots allmänhetens förståeliga oro, sade Malin Eggertz Forsmark.

 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper