Badmintonkillarna Gustav Björkler, sparringpartner och Felix Burestedt testar gymnasten Jonna Adlertegs favoritredskap barr på en av träningsanläggningarna i Fukuoka. Foto: SOK

Publicerad 18 juli 2021

Rapport från förlägret i Fukuoka

Olympierna har blivit duktiga på att spotta ur sig PCR-test, fylla i OCHA-appen och bära munskydd.
Men ingen är så bra på Yatzy som Tommy Tejp.
Här är en rapport från förlägret i Fukuoka.

Den 13 juli kom ett helt flygplan lastat med svenska olympier till Fukuoka. Sedan dess har Hotel Hilton Sea Hawk varit fyllt av grav och förväntan, men även av platshandskar och restriktioner.

Varje morgon klockan 06.30 inleds dagens PCR-testningar. Det är salivtest som gäller och minst två milliliter måste ner i en kopp som ska förseglas och märkas med rätt personkod. Därefter kan man dra på sig platshandskar för att ta del av bufféfrukosten och sätta sig vid en matplats som på båda sidor är separerad av plexiglas. I appen OCHA påminns olympierna varje dag att mäta sin kroppstemperatur och rapportera eventuella covid-symptom.

Det är en olympisk uppladdning som inte liknar någon annan, men stämningen i den svenska truppen är ändå den vanliga. Den håller samma klass som Daniel Ståhls diskuskast, Sarah Sjöströms bensparkar eller Fridolina Rolfös vristskott.

– Det gäller att vara positiv, vi är glada att vi ens är här. För ett år sedan kändes det omöjligt. Det gäller att ha ett positivt mindset. Det är fantastisk stämning bland alla sporter och i vårt rum, trots restriktionerna. Vi låser inte in oss och deppar. Vi har fantastiska förutsättningar att träna här i Fukuoka, säger simmaren Michelle Coleman.

Personer sitter och pratar i en hotelllobbys soffor. Svenska flaggor i bakgrunden och ett fotbollsspel i förgrunden.

I "vardagsrummet" finns plats för att hänga och umgås mellan träningarna. Foto: Ingemar Gannby.

I Sverigerummet är det extra långt mellan soffgrupperna i år och det är munskydd på som gäller. Det har blivit stor prestige i Yatzymatcherna där Coleman haft flera bataljer med Daniel Ståhl och Sarah Sjöström. Men oöverträffad mästare är friidrottens fysioterapeut Tommy "Tejp" Eriksson, med en highscore på osannolika 341 poäng. Topplistan inneåller även namn som fotbollsanfallarna Stina "Blackan" Blackstenius och Sofia "Myziz_Fia" Jakobsson samt diskusbjässen Simon Pettersson.

Rykten via Instagram säger även att Sarah Sjöströms armbåge numera håller för att spöa Daniel Ståhl i armbrytning.

Hotelllobby med svenska dekorationer och japanska damer med skyddsutrustning på.

Teststationen för covidtester på det svenska hotellet i Fukuoka. Foto: SOK

Barn från Fukuoka har skickat hälsningar till de svenska olympierna och alla brev finns sparade på väggen intill PCR-teststationen i Sverigerummet.

- Vi har haft en fantastisk hjälp av Fukuoka Stad att genomföra det här förlägret med träningsförhållanden i toppklass. Vi har många restriktioner att följa, men vi håller oss friska och vår trupp kommer att komma mycket väl förbredd till spelen i Tokyo, säger förlägerchefen Anders Wiggerud.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper