Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson kan nu förbereda sitt landslag på att möta USA, Australien och Nya Zeeland i gruppspelet i OS. Foto: TT.

Publicerad 21 april 2021

Sverige lottat mot USA i OS-fotbollen

Sveriges damer lottades i grupp G tillsammans med USA, Australien och Nya Zeeland i den olympiska fotbollsturneringen. Premiärmatchen blir mot USA i Tokyo klockan 10.30 (svensk tid) den 21 juli.

Geografiska förutsättningar i lottningen gjorde att det på förhand var klart att Sverige endera skulle hamna i samma grupp som värdnationen Japan eller lottas mot USA. Nu föll lotten på USA.

- En lottning kan man inte påverka, och det är svårt att i nuläget säga vad som är bra eller inte. Det är såklart tre bra motståndare som väntar men logistikmässigt ser det ut att bli ett bra upplägg. Som alltid när man kliver in i ett mästerskap är det stort fokus på den första matchen och nu blir det såklart en bra utmaning med att möta förstarankade USA direkt, säger förbundskapten Peter Gerhardsson i ett pressmeddelande.

I samma grupp ingår även Nya Zeeland och Australien. Hur grannländerna kunde hamna i samma grupp trots geografiska restriktioner? Jo, därför att Australien har lämnat Ocenanien för att fotbollsmässigt tillhöra Asien.

Sveriges matcher

Här är Sveriges spelschema under gruppspelet (svenska tider):

21 juli, 10.30: Sverige-USA (Tokyostadion, tidigare Ajinomotostadion, Tokyo).

24 juli, 10.30: Sverige-Australien (Saitamastadion, Saitama, Tokyo).

27 juli, 10.00: Nya Zeeland-Sverige (Miyagistadion, Rifu, Sendai).

De två främsta i varje grupp och de två bästa grupptreorna når kvartsfinal, som spelas den 30 juli. Semifinaler avgörs den 2 augusti, bronsmatch den 5 augusti och final den 6 augusti.

- Det känns givetvis bra att lottningen är genomförd och vi nu kan fokusera sista tre månaderna på att förbereda mästerskapet på allra bästa sätt. Framförallt känns det bra att vi nu vet motståndet som väntar, och i vilka städer vi kommer spela. Det ger oss i landslagsledningen möjligheten att börja arbeta ännu tydligare med vår planering och våra förberedelser, allt från reselogistiken till att kunna börja jobba med analysen av de kommande motståndarna, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Grupperna i OS

Grupp E

Japan
Kanada
Storbritannien
Chile

Grupp F

Brasilien
Kina
Zambia
Nederländerna

Grupp G

Sverige
USA
Australien
Nya Zeeland

De två främsta i varje grupp och de två bästa grupptreorna når kvartsfinal.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper