Niklas Edin blev först att vinna fem VM-guld i curling. Foto: TT.

Publicerad 12 april 2021

Historisk VM-titel säkrade OS-kval

Lag Niklas Edin vann tredje raka VM-guldet i curling och gav skippern själv femte historiska VM-titeln i karriären. Segern innebar också att Sverige kvalat in till OS i Peking nästa år.

Laget med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren vann finalen mot Skottland med 10-5 efter att ha plockat fem poäng i den avgörande omgången. Niklas Edin skickade ut två skotska stenar ur boet och kvar fanns fem svenska.

Fem titlar för Edin

Triumfen i Calgary på måndagsmorgonen var femte gången som Niklas Edin vunnit VM-guld, han är först i curlinghistorien att nå fem världsmästerskapstitlar. Han vann med andra lag 2013 och 2015. Nuvarande lag Edin segrade 2018 och 2019 och förra året spelades inget VM på grund av pandemin.

– Det var något man bara kunde drömma om tidigt i karriären. Det låg fruktansvärt långt borta. Nu, då vi har tagit prenumeration på VM-gulden, ökar pressen och för varje gång blir det lite tuffare att stå pall för favorittrycket, men vi släpper inte in de andra, säger Niklas Edin till SVT.

Siktar mot Peking

Han och laget kvalade via VM-resultatet in till OS i Peking i februari nästa år. En turnering som Niklas Edin väldigt gärna vill vinna. Han tog OS-brons 2014 och föll i finalen senast i PyeongChang 2018.

– Vi vill verkligen vinna det där OS-guldet och jag tror att det här var ett enormt steg inför det, att verkligen känna att vi kan fortfarande kan göra vårt allra bästa i den här typen av mästerskap och prestera när det gäller.

OS i Peking invigs den 4 februari nästa år.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper