Andreas Palicka jublar under OS-kvalet. Foto: TT.

Publicerad 14 mars 2021

Handbollsherrar till OS i Tokyo

Sveriges handbollsherrar är klara för OS i Tokyo. Det blev seger i den avgörande kvalmatchen mot Slovenien med 32-25 (17-13).

Andreas Palicka storspelade i målet mot Slovenien och gjorde även mål från egen planhalva. Sverige slutade tack vare den avslutande sjumålssegern etta sin kvalgrupp efter att tidigare ha spelat 25-25 mot Tyskland och slagit Algeriet med klara 36-25.

– Nu var det kanske min sista chans att få avancera till ett OS. Det är mycket känslor och mycket man vill. Det är en tunn linje för att inte bli överladdad även om jag har varit med länge, säger Andreas Palicka till discovery+.

– Just nu känner jag bara en otrolig glädje. Det har varit en ångestladdad förtjusning inför den här helgen med ett lag som tog VM-silver och kanske överraskade hela världen, säger Palicka.

Tolv lag i Tokyo

Laget som tog silver vid världsmästerskapet i Egypten i januari får nu spela ytterligare ett mästerskap i år. Den olympiska handbollsturneringen för herrar avgöras mellan 24 juli och 7 augusti. Det är endast tolv herrlag som får spela OS i Tokyo. De tolv länderna som kvalat in är Japan, Bahrain, Egypten, Portugal, Norge, Tyskland, Danmark, Spanien, Frankrike, Argentina och Brasilien.

Damlaget kvalar

Det svenska damlandslaget i handboll kvalar 19-21 mars. De möter hemmanationen Spanien och Argentina, sedan Senegal dragit sig ut kvalspelet. De två främsta tar sig till Tokyo.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper