Anton Dahlberg och Fredrik Bergström firar VM-guld i 470. Foto: Alberte Lindberg.

Publicerad 13 mars 2021

VM-guld i 470 - perfekt start på OS-året

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har inlett OS-året på bästa sätt. Under lördagen seglade 470-paret hem VM-guld i Vilamoura.

Svenskarna hade en stor ledning inför det avgörande medaljracet, men lätta skiftande vindar gjorde finalen onödigt spännande.

- Det var lite skiftigt och vi fick inte alls till det i början. Vi hade stolpe ut och saker hände hela tiden. Det var riktigt nervigt, det måste jag säga, säger Fredrik Bergström.

Men svenskarna samlade ihop sig, blev tredje båt över mållinjen och vann guldet med bekväm marginal. Hemmaseglarna från Portugal, bröderna Diogo och Pedro Costa, var distanserade med hela 21 poäng.

Rörd efter segern

Anton Dahlberg var märkbart rörd och tagen efter segern. Efter drygt 15 år inom internationell segling kom hans kappseglingslivs största framgång hittills.

- Det blev ett tufft race och en oerhörd anspänning. Vi ville verkligen vinna detta. Och så fick vi det inte med oss enkelt till en början, utan vi fick slita hela tiden. Men vi sa att det kommer att lossna. Så fick vi lite medstuds sista länsen. Då gäller det att ta chansen. Det är så man vinner ett VM-guld. Man gör inte bort sig utan håller hela vägen, säger Anton Dahlberg.

OS-hopp i sommar

Anton och Fredrik seglar nu upp som ett av Sveriges större guldhopp under OS i sommar. Tillsammans med spanjorer och australier har de dominerat 470-klassen de senaste åren.

- Det är en stor lättnad att Fredrik och Anton äntligen vinner VM-titeln efter att ha varit nära så många gånger. De är väldigt målmedvetna och träningsvilliga och ganska kompletta som seglare. De är helt enkelt bra på allt. Och nu vet de att de kan vinna när det gäller, vilket är precis det besked som vi ville ha inför OS, säger förbundskapten Magnus Grävare.


Partners

Huvudsponsorer, logotyper