Victor Öhling Norberg från OS i PyeongChang 2018. Foto: IOK

Publicerad 13 februari 2021

Världsmästaren som hade svårt att sätta mål

Han brydde sig inte om att sätta mål för karriären.

- När jag tänker tillbaka så förstår jag inte varför jag inte tog det på allvar, för det är sjukt viktigt, berättar Victor Öhling Norberg som är Sveriges mest meriterade skicrossåkare på herrsidan hittills. Möt honom i Människan bakom medaljen.

Han vann den totala världscupen 2014, tog VM-brons 2015 och slutligen ett makalöst VM-guld 2017. 2019 bestämde han sig för att avsluta karriären. I dag bor han i Stockholm och har nya yrkesdrömmar inom brandkåren eller polisen. Så här två år senare ser Victor Öhling Norberg tillbaka på sin idrottskarriär i en öppenhjärtig intervju i OlympiaAppen. Han delar med sig av sina lärdomar från stolta segrar men också från sina tyngsta stunder som tvingade honom tampas med både skadeproblem och en enorm livssorg.

OS-missen fick Victor att sätta mål

Med karriären i backspegeln kan Victor reflektera över att han varit dålig på att sätta mål. Han förstod aldrig vad de skulle vara till för. Visst satte han upp mål, men det var alltid för någon annan, för tränarna eller för fystränaren.

- Det enda mål som jag satt upp och faktiskt har uppnått var efter att jag misslyckats i OS i Sotji 2014, berättar Victor Öhling Norberg.

Det blev aldrig någon OS-medalj för Victor Öhling Norberg även om han i Sotji 2014 hade alla bitarna på plats. Han tog sin första världscupseger i samma backe året innan och han älskade banan. Formen hade aldrig varit bättre, varken innan eller efter. Han var favorit till segern och hade den särklass bästa tiden i tidskvalet inför finaltävlingen. Men i kvartsfinalen kraschade han i ledningen strax innan mål, och i samma sekund släcktes medaljdrömmen.

- Jag sa till mig själv och till tränarna att "nu skiter vi i det här". Nu går jag och vinner den totala världscupen i stället. Och då gjorde jag det, och det var en sån sjukt härlig känsla. Jag förstod inte då hur viktigt det var att sätta upp det där målet, men i dag förstår jag det. Att jag uttalade det och att jag trodde på det, berättar Victor Öhling Norberg.

Att prestera som bäst under livets största prövning

I intervjun Människan bakom medaljen hör du också Victor berätta om hur han gjorde för att lyckas prestera som bäst när han var i mitt i sitt livs värsta mardröm. Att vinna VM-guld efter att ha dragit upp en gammal ryggskada några veckor dessförinnan och endast ett par månader innan varit med om att hans dåvarande flickvän och lagkamrat Anna Holmlund kraschat svårt på träning med flera svåra hjärnskador som följd.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper