Så funkar brottning
Brottning är ofta sedd som en av världens äldsta idrotter – en styrkekamp mellan två motståndare där det gäller att få ner den andre med skuldrorna i mattan. Enkelt, egentligen. Här förklarar vi OS-tävlingarna i brottning lite mer i detalj.
Hur många får tävla?
Totalt är det 288 deltagare i brottning på OS i Paris. 96 damer, 96 herrar i grekisk-romersk stil och 96 herrar i fristil.
OS-grenarna
I brottning tävlar herrar i två grenar, fristil och grekisk-romersk stil. Vad är skillnaden? Jo, i grekisk-romersk stil är det enbart tillåtet att ta grepp från midjan och uppåt. Det är inte tillåtet att använda benen till hjälp. Det här gör att grenen involverar mycket kast och ställer krav på råstyrka. I fristil får man däremot använda sig av hela kroppen och där kan man jobba mer med att försätta sin motståndare i obalans genom exempelvis snabba utfall mot benen. Damer tävlar enbart i fristil.
Grenarna är uppdelade i sex viktklasser enligt följande:
Fristil, dam
- 50kg
- 53kg
- 57kg
- 62kg
- 68kg
- 76kg
Fristil, herr
- 57kg
- 65kg
- 74kg
- 86kg
- 97kg
- 125kg
Grekisk-romersk, herr
- 60kg
- 67kg
- 77kg
- 87kg
- 97kg
- 130kg
OS-turningen går till så här
Deltagarna måste väga in dagen innan tävlingen startar. Sedan lottas de in i ett system med direktutslagning där två finalister slutligen möts i en match om guldet. Alla brottare som har förlorat mot någon av finalisterna får brottas i ett återkvalsystem där slutligen två matcher om brons avgörs. Det delas därför ut ett guld, ett silver och två bronsmedaljer i varje viktklass.
En match går till så här
En match består av två perioder på tre minuter vardera. För att vinna ska man hålla ner sin motståndares båda skuldror i mattan i en sekund. Då avbryts matchen och vinnaren tilldelas matchen på ”fall”. Om ingen av motståndarna har lyckats avgöra matchen på fall innan matchtidens slut så avgörs matchen på poäng som deltagarna har tilldelats genom olika aktioner och grepp under matchen. Man kan vinna matchen på ”teknisk överlägsenhet” genom att få poängövertag med tio poäng i fristil eller åtta poäng i grekisk-romersk stil.
Så får man poäng
Olika aktioner belönas med ett, två, fyra eller fem poäng. Till exempel får man ett poäng för att putta ut motståndaren från tävlingscirkeln, två poäng för att få ner motståndaren med ryggen mot mattan (för att domaren utdela "fall" måste båda skuldrorna ligga i mattan i en sekund), fyra poäng för att kasta motståndaren från ett stående läge och fem poäng för ett kast med stor höjd.
Tävlingsmattan
Tävlingsområdet på en brottningsmatta består av en cirkel med en diameter på nio meter samt en skyddszon på en och en halv meter runt hela mattan. Cirkeln är uppdelad i röd zon som är en meters bred bård ytterst på cirkeln. Området innanför den röda zonen kallas den aktiva zonen.