Svenska Olympier möter Nederländerna
Pernilla Wiberg från sällskapet Svenska Olympier har mött två representanter från den nederländska motsvarigheten för att se hur de har byggt upp sin organisation och hur de jobbar med sin alumniverksamhet.
Så här i Coronatider så skedde mötet digitalt i mitten av november. Med från Nederländernas olympiersällskap var ordföranden Edwin Benne och generalsekreteraren Robert Bakker.
Edwin Benne är i dag 55 år. Han var aktiv som volleybollspelare var med på OS 1988 och 1992. Laget tog OS-silver i Barcelona 1992. Efter karriären fortsatte Edwin som tränare i många olika länder och för det holländska landslaget. I dag jobbar han som företagscoach.
Robert Bakker är 58 år och tidigare roddare. Han har en åttondeplats från Seoul 1988. Robert har ett eget företag inom säkerhet för teknologi med huvudkontor i Nederländerna och Sverige (Linköping).
800 medlemmar
Nederländernas olympiasällskap bildades 1986. De har fem styrelsemedlemmar, plus en anställd för att sköta all administration. Flera av medlemmarna är aktiverade i olika underkommittéer där ordförande alltid är en styrelsemedlem. I dag har de 800 betalande medlemmar av ungefär 3000.
- En utmaning är att de yngre olympierna har svårt att se värdet i vår klubb direkt efter att man har lagt av. Ett av våra mål är därför att den Nederländska Olympiska Kommittén ska kunna ge oss en större budget så att våra medlemmar slipper betala och att man automatiskt ska bli medlem så fort man har varit med på ett OS, berättar Edwin Benne.
Olympier som hjälper varandra
De berättar att ett stort mål för sällskapet är ett projekt som kallas ”Olympians for Olympians”.
- Med det här projektet vill vi skapa en grupp som finns tillgänglig för de olympier som skulle behöva hjälp med allt mellan himmel och jord. Det skulle kunna vara i tävlingssammanhang, men även med kontakter efter karriären och olika jobberbjudanden, säger Edwin Benne.
Ett normalt år, utan Corona, anordnar sällskapet sammankomster vid stora sportevenemang (”meet and greet”). Vart femte år anordnar de dessutom ett så kallat ”Lustrum” (som är latin för en period på fem år). Då brukar cirka 400 av medlemmarna dyka upp och där brukar de även ge ut en bok. Den senaste hette ”Legacy”. En bokförläggare får tillgång till alla olympier och gör intervjuer som de sedan sammanställer med snygga svart/vita foton i en bok. Bokförläggaren får sedan sälja boken.
- På Olympic Day den 23 juni 2021 har vi tänkt att göra ett stort evenemang inne på den Olympiska arenan i Amsterdam. Då ska vi för att marknadsföra olympiska idrotter och de olympiska värderingarna för allmänheten och på så vis göra oss mer tillgängliga för alla, säger Edwin Benne.