Jenny Sjöwall, trefaldig olympier i bågskytte och Lars-Börje "Bulan" Eriksson, OS-bronsmedaljör i super-G använder båda i dag titeln OLY. Foto: privat

Publicerad 16 december 2020

En gång olympier, alltid OLY

OLY är en yrkestitel inom idrott att vara stolt över och som sticker ut i arbetslivet. Så används den av våra olympier i dag.

OLY är ett certifikat som delas ut av World Olympians Association. Det är ett bevis på du som innehavare har tävlat vid ett olympiskt spel inom din idrott. Titeln OLY instiftades 2017 och IOK:s ordförande Thomas Bach fick ta emot det första certifikatet. Sedan dess har över 14 000 idrottare världen över ansökt om titeln. I Sverige var Pernilla Wiberg först ut att ta emot OLY-titeln.

Pernilla Wiberg med sitt OLY-certifikat. Foto: SOK

- Det krävs tiotals år av fokuserad träning och målmedvetenhet för att ta sig till ett OS. Med titeln OLY vill vi ge ett erkännande för det hårda arbete du lägger ner, det engagemang som krävs och för de olympiska värderingarna, säger Pernilla Wiberg som är styrelseledamot i World Olympian Association.

I Sverige är det 311 olympier som i dag kan titulera sig OLY. Två av dem är Lars-Börje Eriksson och Jenny Sjöwall. Så här säger de själva om hur de använder titeln och sina idrottserfarenheter i arbetslivet i dag.

Lars-Börje "Bulan" Eriksson. Foto: privat

OS-brons som dörröppnare

Lars-Börje ”Bulan” Eriksson OLY är bronsmedaljör i super-G från Calgary 1988. I dag är han vd på Geztio AB. Lars-Börje upptäckte möjligheten med titeln OLY i ett mail från olympians.org Länk till annan webbplats. och tyckte idén av brilliant. Han ansökte till sig och sin mamma som var med i Cortina 1956.

- Jag har lagt till titeln i min LinkedIn-profil och mitt CV. Jag har alltid varit stolt över att vara olympier och har använt mitt OS-brons som dörröppnare i alla möjliga sammanhang. Nu har jag även en titel som jag kan presentera mig med lite mer diskret, berättar Lars-Börje "Bulan" Eriksson.

Som företagsledare ser ”Bulan” ett stort värde i en idrottsbakgrund och tycker absolut att den hör hemma på CV:t.

- Jag tycker man skall ta sin idrottskarriär på allvar och lyfta fram sina prestationer oavsett nivå. Jag anställer hellre en person med idrottsbakgrund än en utan idrottsbakgrund och gärna en skidåkare. Då vet man vilka grundvärderingar som finns och att det finns lite extra att förvänta sig, säger Lars-Börje ”Bulan” Eriksson.

Jenny Sjöwall. Foto: privat

Världsgemenskap som jag är oerhört stolt över

Jenny Sjöwall OLY är olympier från Seoul 1988, Barcelona 1992 och Atlanta 1996. I dag är hon chef på SBAB Bank AB. Även för Jenny har idrottandet varit en stor del av hennes liv som hon är oerhört stolt över.

- Att jag ansökte om titeln OLY summerar jag med stolthet, glädje, fina minnen, gemenskap, kamratskap och ett firande av mina framgångar och prestationer på idrottsplanen. För mig är det också ett värde av tillhörandeskap, en världsgemenskap som jag är oerhört stolt att få vara en del av, säger Jenny Sjöwall.

För Jenny är det ord som målinriktning, viljan att driva sin egen utveckling och förmågan till att fokusera som är viktiga erfarenheter från idrottskarriären inom bågskytte.

- Annat jag lärt mig som jag har med mig i arbetslivet är vikten att fira både små och stora framgångar men också att hantera motgångar. Att även ha modet att se och pröva nya angreppssätt och vägar för att nå mål är något jag lärt mig under min idrottskarriär som också visat sig mycket positivt i mina yrkesroller, säger Jenny Sjöwall.

Precis som Lars-Börje så tycker Jenny att en idrottskarriär har en given plats på CV:t när det är dags att söka jobb.

- Att ha med min idrottskarriär på CV:t känns jätteviktigt för mig. Idrottskarriären har varit en otroligt viktigt period i mitt liv som lärt mig så mycket som är av stort värde oavsett om det är i familjelivet, det sociala spelet eller arbetslivet. Det är min examen även om jag inte fått den vid skolbänken. Det har varit en resa att berätta om min idrottskarriär, det har krävts mod och träning, men i dag pratar jag om den med stolthet och en stor dos ödmjukhet, avslutar Jenny Sjöwall.

FAKTA/ Om titeln OLY

  • Alla som har tävlat på ett olympiskt spel har rätt att ansöka om titeln OLY hos World Olympian Association. Det är en yrkestitel som levereras efter prövning och tillsammans med ett Certificate of Recognition från World Olympian Association.
  • Hittills har över 14 000 olympier över hela världen certifierat sig. I Sverige är det 311 olympier som i dag innehar titeln OLY.

    Här ansöker du om titeln OLY:
    https://olympians.org/olympians/oly/ Länk till annan webbplats.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper