Anläggningen i Kläppen är unik i sitt slag i Sverige. Foto: Skidförbundet.

Publicerad 10 december 2020

Unik satsning lyfter svensk snowboard och freeski mot nya höjder

En träningsanläggning för skid- och snowboardåkare, som det inte finns motsvarighet till i norra Europa, har sakta men säkert växt fram i Kläppen. Det är Svenska Skidförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Sälens IF som tillsammans med Kläppen Ski Resort har genomfört en unik satsning. 

Längs väg 66 i Dalarna, vid infarten till skidanläggningen Kläppen Ski Resort, har den största satsningen som någonsin har gjorts inom snowboard och freeski i Sverige genomförts. En unik hoppanläggning, som är den enda i sitt slag i norra Europa, har under hösten byggts upp. 

– Om vi ska ha chans att konkurrera i framtiden är en anläggning som denna, på hemmaplan, helt avgörande. Det är det bästa stöd vi kan ge de här sporterna. Vi tror att denna satsning kommer lägga grunden för svenska OS-medaljer redan i Kina 2022, men framför allt i Italien 2026 och framåt, säger SOK:s ansvarige sportchef Anders Wiggerud. 

Anläggningen ligger inom Kläppen Snowpark, som är nationalarena för freeski och snowboard, och kommer ge åkare från Sverige samt resten av världen möjlighet att träna hopp, året runt, eftersom anläggningen även kommer vara öppen under sommarsäsongen. 

– Det är nästan svårt att beskriva för det känns så exklusivt att vi får ha ett sånt här hopp här hemma. Det toppar nästan allt. Förut var man tvungen att åka långt för att träna men nu har vi perfekt träning så nära. Det blir ju utveckling för alla och kommer bli så bra för oss i Sälen. Oavsett vilken ambitionsnivå man har så kan man ha kul här och lära sig nya trick, säger Wilma Johansson, medlem i Freeskiteam Swedens utvecklingslag och Sälens IF. 

– Genom sin utformning, med olika storlekar på uthoppen, kommer anläggningen passa alla, de yngre och åkare på väg upp. Det blir verkligen ett lyft för föreningens ungdomar, säger Lars Habing, sportchef Sälens IF. 

Ett torn i trä med trappa under och en ramp för uthopp till höger.

Hopptornet i Kläppen är 17 meter högt. Foto: Skidförbundet.

Allt eftersom framgångarna har kommit för de svenska landslagen i freeski och snowboard har behovet av en träningsanläggning för hopp på hemmaplan ökat säsong för säsong.  

– Dels innebär det ett drastiskt minskat resande för landslagen, men den största fördelen är att de kan träna tillsammans med och inspirera nästa generation unga killar och tjejer att upptäcka och utvecklas inom snowboard och freeski. Och det fina med den här konstruktionen är att den passar alla, oavsett om du bara ska lära dig dina första 360 eller tränar för att bli bäst i världen, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski på Svenska Skidförbundet. 

Träningsanläggningen är i världsklass. Inte minst med tanke på den 22 meter breda och 48 meter långa uppblåsbara landningskudde, som rymmer hisnande 2 200 kubikmeter luft, och som väntar åkarna längst ned. 

– Det känns otroligt bra att vi har fått möjlighet att bygga denna unika arena. Det är ett ytterligare kvitto på vår satsning inom dessa grenar och på vår Snowpark, vilket ligger oss väldigt varmt om hjärtat.  Det känns fantastiskt att kunna ge våra svenska atleter tillgång till en unik träningsmiljö som hjälper dem nå målet, att bli bäst i världen. Vi vill också välkomna åkare från övriga delar av världen att träna i denna unika arena samt i Kläppen Snowpark, säger Gustav Eriksson, vd Kläppen Ski Resort. 

En skidåkare utför ett trick högt uppe i luften med en stor uppblåst landningskudde undertill.

Freeskiåkaren Jesper Tjäder är en av de första som fått testa hoppet i Kläppen. Foto: Skidförbundet.

Höga förväntningar bland åkarna 

Satsningen på den nya arenan uppskattas även av de svenska landslagsåkarna, som har väntat och längtat till att anläggningen skulle öppna. 

– För mig är det en dröm som går i uppfyllelse! Det är en stor orsak till att jag flyttade till Kläppen. Nu har jag bland de absolut bästa träningsförutsättningarna i världen, bara runt knuten. Jag är dessutom riktigt glad över att alla kids i Sälen och eleverna på snowboardgymnasiet får dessa helt grymma träningsmöjligheter. Det här kommer verkligen gynna svensk snowboard på många sätt, säger världsstjärnan Sven Thorgren. 

De svenska åkarna tillhör de absolut bästa i världen, och en annan av dessa världsstjärnor är redo att hålla med om den blivande anläggningens klass. 

– Airbagen är ett grymt hjälpmedel för att hålla nere skaderisken i jakten på att konstant bli bättre att hoppa, med skidor eller snowboard. Att kunna testa nya tricks, nästan utan konsekvens, är nästan som att ha cheatcodes till tv-spel, säger freeski-profilen Henrik Harlaut. 

– Placeringen av anläggningen, i vår nationalarena, är mycket strategisk med närheten både till Riksidrottsgymnasium och en stark förening. Det blir samtidigt ett riktigt bra ”skyltfönster” både för sporten och för våra samarbetspartners, med sitt läge längs väg 66. Vi är otroligt tacksamma för denna möjlighet som skapats genom det unika samarbetet mellan förbundet, SOK, Riksidrottsförbundet, Sälens IF och Kläppen Ski Resort, säger Stefan Karlsson. 

FAKTA/Kläppen Park

Den största enskilda satsningen som någonsin gjorts på snowboard- och freeski-sporterna i Sverige.

  • Total åklängd 120 meter.
  • Tornet 17 meter högt och total fallhöjd 37,5 meter.
  • Landsningskudde 22 meter bred och 48 meter lång.
  • Landningskudde med 2 200 m3 luft (motsvarande 2 200 000 liter eller 13 000 badkar).

Partners

Huvudsponsorer, logotyper