Therese Alshammar. Foto: TT

Publicerad 29 oktober 2020

Alshammars alla sex spel från Atlanta till Rio

Therese Alshammar är en av Sveriges bästa simmare genom tiderna med en karriär som sträckte sig över sex olympiska spel. Hon vann tre OS-medaljer och totalt 72 internationella mästerskapsmedaljer. Vi blickar tillbaka och minns.

Faktum är att ingen annan simmare i världshistorien har hållit sig i världstoppen under så lång tid som Therese. Karriären sträckte sig över hela 23 år och summerade imponerande 72 mästerskapsmedaljer och 14 världsrekord. Therese representerade Sverige under sex olympiska spel. Hon tog tre OS-medaljer, två silver och ett brons. Men när hon blickar tillbaka så är det inte någon av medaljerna eller något speciellt lopp som hamnar högst på topplistan av hennes egna OS-minnen. Det var när hon fick äran att leda den svenska truppen som svensk fanbärare vid invigningen av hennes sista spel i Rio 2016.

- Den här nerven och glädjen och folkfesten som det är vid invigningen, den hade jag aldrig upplevt innan. För då hade jag legat på rummet och laddat, säger Therese Alshammar i SOK:s intervjuserie Människan bakom medaljen.

Sådan mor, sådan dotter

Idrottsvalet simning fick hon bokstavligt talat genom modersmjölken. Mamma Bibbi Alshammar kom tia i bröstsim vid OS i München 1972 och Therese tog sina första simtag i Solna simhall när hon var fyra år.

OS har en stark historia i min familjen och en väldigt stor betydelse

När Therese gjorde sin mästerskapsdebut 1993 på Europamästerskapen i långbana i Sheffield 1993 var det som ryggsimmare. Sina största framgångar nådde hon sedan inom frisim och fjärilsim på distanserna 50 och 100 meter.

En närbild på en simmare med gul badmössa som simmar ryggsim. Foto: SOK

Therese Alshammar simmar 100 meter ryggsim i Atlanta 1996. Foto: TT

Atlanta 1996 – debuterar i ryggsim

OS-debuten skedde i Atlanta 1996 som ryggsimmare. Therese kvalade in på 100 meter ryggsim där hon slutade på sista plats i B-finalen, en 16:e plats med tiden 1.04,15. Hon simmade även första ryggsträckan i damernas medleylagkapp på 100 meter. Laget som bestod av Therese Alshammar, Hanna Jaltner, Johanna Sjöberg och Louise Tjernqvist (då Jöhncke) slutade 10:a med tiden 4.10,88.

- Jag var 18 år och var med för att se och lära. Det var väldigt stort, speciellt att få träffa andra i den svenska truppen från andra idrotter, säger Therese Alshammar i Människan bakom medaljen.

Det blev en svensk medalj i Georgia Tech Aquatic Center, ett silver för det svenska herrlaget på 4x200 meter fritt. Anders Holmertz hade förhoppningar om individuella medaljer på både 200 och 400 meter fritt men var långt ifrån pallen i finalerna.

Två år efter Atlanta drog SOK igång stödsatsningen Topp och Talang tillsammans med svenskt näringsliv. Therese blev en av de första aktiva i programmet och var kvar under hela sin karriär.

En kvinna och en man som håller armarna om varandras axlar och visar upp tre respektive en medaljer som hänger kring deras halsar

Therese Alshammar med sina tre medaljer och Lars Frölander med sitt guld. Simtruppens medaljskörd från Sydney 2000. Foto: TT

Sydney 2000 – bronset gladde mest

Spelen i Sydney var höjdpunkten på Therese Alshammars olympiska resa resultatmässigt. Hon kammade hem tre medaljer vilket var en fjärdedel av de tolv medaljer som hela den svenska truppen bärgade i Australien.

Simning är en nationalidrott i Australien och den nybyggda arenan Aquatic Centre var fylld till sista plats vid nästan samtliga pass. För svensk del blev det en fest, där Lars Frölanders OS-guld mot hemmafavoriterna Michael Klim och Geoff Huegill är fantastisk idrottshistoria än i dag. Vid sidan av Lars gyllene prestation tog de svenska simmarna dessutom tre ytterligare medaljer och Therese Alshammar var inblandad i samtliga – ett brons på 4x100 meter fritt och två silver på 50 och 100 meter frisim.

Tre jublande kvinnor i blå gula baddräkter.

Louise Jöhncke, Therese Alshammar och Johanna Sjöberg jublar när det står klart att de tagit OS-brons i 4x100 meter frisim på OS i Sydney 2000. Foto: TT

USA var skyhöga favoriter till lagkappsguldet på 4x100 meter fritt och vann i suverän stil på världsrekordtiden 3.36,61. Inge de Bruijns tog Holland från sjätte- till silverplats på sista sträckan. Sverige, Tyskland och Storbritannien hade en stenhård kamp om den åtråvärda bronsplatsen. Efter stor dramatik och en enorm viljeinsats lyckades Anna-Karin hålla Tyskland bakom sig under sista sträckan om än med en futtig hundradel. Louise Jöhncke, Therese Alshammar, Johanna Sjöberg och Anna Karin Kammerling tog därmed Sveriges första simmedalj på damsidan i OS-sammanhang sedan spelen i Moskva 1980. Ett sådant skrällbrons redan på spelens första dag var säkerligen en bidragande orsak till hela den svenska OS-truppens framgångar i Sydney.

På 100 meter frisim hade Therese tagit sig till final med sjunde tid vilket innebar att hon fick göra sitt eget lopp på bana ett, långt ifrån favoriten från Nederländerna, Inge de Bruijn. Efter 50 meter ledde holländskan med fyra hundradelar och i svensklägret fanns nog lite guldvittring eftersom de Bruijn många gånger tappade på den sista längden. Men den här gången höll hon på ett imponerande sätt och drygade ut avståndet till halvsekunden till Alshammar.

Två dagar senare var det dags för finalen på 50 meter frisim och Therese var redo för revansch. De Bruijn öppnade finalloppet bäst med 15 meter kvar var det Alshammar som ledde och nu tändes guldhoppet igen. Men det höll inte. De Bruijn visade än en gång sin styrka, kunde kontra och vinna med 19 hundradelars marginal före Therese.

Lagkappsbronset var lika oväntat som roligt men de båda silvermedaljerna var – i alla fall då – inte något som Therese var nöjd med. Ibland krävs lite tid och distans för att kunna glädjas och vara stolt över till och med OS-medaljer.

En kvinna i badmössa och simglasögon vid kortsidan i en simbassäng med logon för OS i Aten på kaklet

Therese Alshammar under semifinalen i Aten 2004. Foto: TT

Aten 2004 - snubblande nära

Fyra år senare och Therese Alshammar befann sig återigen i en stenhård kamp om medaljerna. Men den här gången var marginalerna inte på Sveriges sida, även om både Therese Alshammar och Stefan Nystrand var snubblande nära.

Therese var länge med i medaljstriden om silver och brons på 50 meter frisim men tappade de sista tio metrarna samtidigt som målgången inte blev perfekt. På resultattavlan stod klart att det fattades det två hundradelar till bronset. I damernas lagkapp på 4x100 meter fritt lyckades Josefin Lillhage, Johanna Sjöberg, Therese Alshammar och Anna Karin Kammerling inte heller försvara bronsplaceringen från Sydney och slutade på en sjundeplats.

En kvinna i svart baddräkt och gul badmössa går förbi startpallarna vid en simbassäng.

Therese Alshammar lämnar simbassängen efter att ha misslyckats att ta sig till final i Peking 2008. Foto: TT

Peking 2008 - drömmen som sprack

Den nya superdräkten var på allas läppar i Peking och världsrekorden duggade tätt i simarenan. Totalt slogs 25 världsrekord och segertiderna var bättre i samtliga grenar jämfört med Aten fyra år tidigare. Simdräkten blev också det som fällde avgörandet för Therese Alshammars del, men dessvärre inte i den positiva bemärkelse vi hade hoppats på. Såväl final- och medaljdrömmar sprack bokstavligen redan i semifinalen på 50 meter frisim. När de tävlande presenterades så var det ekande tomt vid startstolen på den andra banan där Therese Alshammar skulle simma. Med andan i halsen kom Therese inspringande precis i tid för att gå upp på startpallarna. Förklaringen var att hennes baddräkt hade spruckit. Loppet blev också därefter. Tiden, 24,96, var en bit ifrån en finalplats. Totalt slutade Therese på 14:e plats.

Överkroppen på en kvinna med mörkt hår och blå baddräkt som tittar bort åt höger.

Therese Alshammar i finalen på 50 meter frisim i London 2012. Foto: TT

London 2012 - nackskada satte stopp

För Therese Alshammars del gjorde en envis nackskada att starten i hennes femte OS var oviss in i det sista. Nackskadan innebar att viktiga högintensiva träningspass veckorna före OS inte kunnat genomföras. Men till slut stod hon ändå på startpallen. Therese vann sitt försöksheat och hade den sjätte bästa tiden till semifinal. I semifinalen simmade hon på 24,71 vilket gav en femteplats och nu hängde finalplatsen på en skör tråd. Men tiden skulle visa sig räcka till åttonde och sista tid till final. I finalen hängde Therese med till 25 meter men i stället för att kunna trycka på fanns det ingen kraft i kroppen och Alshammar slutade på en sjätte plats med tiden 24,61 vilket kan jämföras med hennes guldlopp på VM 2011 på 24,14. Segrade gjorde favoriten Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna, på tiden 24,05. Den svenska simtruppen lämnade återigen ett OS utan medaljer.

Idrottskarriär som mamma

I maj 2013 inleddes en helt ny fas i Therese Alshammars liv vid sidan av simbassängen när hon blev mamma för första gången. Hon avstod därför VM den sommaren och gjorde ett uppehåll från tävlande fram till hösten. Men hon var fast besluten att satsa mot ett sista OS i Rio 2016.

- Det var det bästa och samtidigt det svåraste jag gjort. Jag ville vara med vår son och samtidigt ville jag tävla och komma tillbaka. Det var lätt att man blev trött för att energin inte räcker till för båda de krävande sysselsättningarna att träna och att vara mamma, berättar Therese Alshammar i Människan bakom medaljen.

En trupp av människor i gula och blå kläder. Längst fram en kvinna i blå klänning med gula detaljer som bär på en svensk fana.

Therese Alshammar leder den svenska truppen med den svenska fanan i händerna på OS-invigningen i Rio 2016. Foto: TT

Rio 2016 - truppens fanbärare

Therese Alshammar fick kämpa in i det sista för att kvala in men satsningen höll och Therese fick tillslut sin sjätte OS-biljett till Rio. I och med sin sjätte OS-start skrev Therese Alshammar in sig i historieböckerna som den första simmaren i världen att delta i sex OS. Med 24,72 i semifinalen på 50 meter frisim lyckades hon inte ta sig till final utan slutade på en 15:e plats. Det stora svensknamnet i den brasilianska simarenan blev istället Sarah Sjöström som kammade hem tre medaljer av vardera valör, med guld på 100 m fjärilsim som krona på verket.

Men trots att Therese inte lyckades besegra OS-spöket och ta ett guld som hade fulländat hennes idrottkarriär så fick hon ändå med sig sitt största OS-minne från spelen i Rio. Therese fick nämligen äran att vara Sveriges fanbärare på spelens invigning och i en specialsydd klänning av återvunna textiler och ekologiskt silke ledde hon den svenska truppen under inmarschen.

Efter OS i Rio meddelade Therese att hon avslutade sin elitkarriär. Under SM-tävlingarna i november 2016 där Therese simmade hem tio SM-tecken blev hon avtackad för sin långa och mycket framgångsrika karriär. Själv har hon en otroligt ödmjuk inställning till sina prestationer i simbassängen och berättar nu att hon ser fram emot ett liv där hon slipper bli identifierad som simmare.

- Jag känner en stor stolthet i att vara en olympier och att ha varit i den världen, men det känns också otroligt befriande att snart så kommer ingen veta vem jag är, säger Therese Alshammar i Människan bakom medaljen.

FAKTA/ Therese Alshammar

Olympiska resultat:

  • Atlanta 1996: 10:a 4x100 m medley (4.10,88), 16:e 100 m ryggsim (1.04,05; 1.03,79)
  • Sydney 2000: 2:a 50 m frisim (24,51), 2:a 100 m frisim (54,33), 3:a 4x100 m frisim (3.40,30)
  • Aten 2004: 4:a 50 m frisim (24,93), 7:a 4x100 m frisim (3.41,22)
  • Peking 2008: 14:e 50 m frisim (24,96; 24,94), 11:a 4x100 m frisim (3.40,52)
  • London 2012: 6:a 50 m frisim (24,61)
  • Rio 2016: 15:e 50 m frisim (24,72)

Idrottsprestationer:

  • 72 internationella mästerskapsmedaljer (37 guld, 23 silver och 12 brons).
  • 14 världsrekord.
  • OS-medaljer: 2 silver, 1 brons (samtliga i Sydney 2000).

Priser och utmärkelser:

  • Den aktiv som varit med längst i SOK:s stödprogram Topp och Talang 1998-2016
  • Victoriastipendiat 2000
  • S:t Eriksmedaljen i guld, Stockholms Stad 2007
  • Medlem i SOK:s Aktivas Kommitté 2008-2016
  • Utsedd till världens främsta simmare 2010 av FINA, internationella simförbundet
  • Jerringpriset 2010
  • Årets prestation, Idrottsgalan 2011
  • Årets kvinnliga idrottare, Idrottsgalan 2000 och 2011
  • Svenska Dagbladets Bragdguld 2011
  • H.M. Konungens medalj av 8:e storleken, 2012
  • Svensk fanbärare vid OS i Rio 2016

Partners

Huvudsponsorer, logotyper