Wille Mathisen under kvaltävlingen i slopestyle på världsungdoms-OS i Lausanne. Foto: OIS

Publicerad 20 januari 2020

Mathisen femma i slopestylefinalen

Snowboardåkaren Wille Mathisen slutade femma i slopestylefinalen på världsungdoms-OS.

Amerikanen Dusty Henricksen satte ribban högt redan i första åket i slopestylefinalen i snowboard med 94 poäng. En ledning som han sedan befäste ytterligare med imponerande 96,33 poäng i andra åket. Kanadensaren Liam Brearley tog silverplats med 85 poäng, men annars hade inga andra åkare åk utan misstag inför sista omgången. Bronsplatsen var inom räckhåll för den åkare i startfältet som satte ner ett felfritt åk. William Mathisen låg fyra inför sista åket med 51,66 poäng. Men det ville sig inte för William denna gång som förlorade farten i andra hoppet och inte kunde förbättra sin position. Dusty Henricksen tog guldet före Liam Brearley, Kanada och bronset gick till slut till hemmaåkaren Nick Puenter som klämde in 66,33 poäng i sista åket.

Trots att William inte fick ut sin fulla kapacitet den här gången så är en femteplats på världsungdoms-OS inte att förringa och på onsdag är det nya medaljer att slåss om i snowboardens big air-tävling.

Theodor Lööv van Hage under finalåket i monobob på världsungdoms-OS i Lausanne. Foto: OIS

OS-comeback för Sverige i bob

För första gången sedan Salt Lake City 2002 har Sverige haft med en bobåkare i olympiska sammanhang. I herrarnas monobob i S:t Moritz slutade Theodor Lööv van Hage på en 14:e plats. Theodor låg på 15:e plats efter ett första åk med en snitthastighet på 125,2 km/h och tiden 1.15,02. I andra åket ökade han farten med två tiondelar i snitt. Med en totaltid på 2.30,22 klättrade han en placering till en slutlig 14:e plats. Guldet delades mellan Alexander Czudaj, Tyskland och Andrei Robert Nica, Rumänien på tiden 2.24,80. Bronset gick till Quentin Sanzo från Liechtenstein som tog landets första medalj, +0,35 efter vinnarna.

- Jag var väldigt nervös i dag och gjorde många missar i banan. Så jag fick inte ut det absolut bästa i dag. Men det har varit helt fantastiskt att vara här och att delta på ett OS är kanske något som man gör en gång i livet, säger Theodor Lööv von Hage efter tävlingen.

Theodor, som normalt satsar på tyngdlyftning och styrkelyft, halkade in i kälksporten av en slump för fyra månader sedan då han blev erbjuden att följa med på ett landslagsläger i skeleton.

- Det visade sig att jag var för stor för skeleton men jag kunde haka på det norska landslaget som var där för att köra ett nybörjarläger i bob och på den vägen är det. Jag hoppas kunna få ihop en tvåmannabob om två år för att kunna göra en satsning inför OS i Milano Cortina 2026, säger Theodor.

Landelius vidare i curling

Axel Landelius är ende svensk kvar i curlingturneringen efter tisdagens andra omgång. Tillsammans med tjeckiskan Kristyna Farkova besegrade de det dansk-brittiska paret Natalie Wiksten/Ross Craik med klara 12-6. Landelius/Farkova är nu ett av de tolv par som spelar i den tredje omgången av mixeddubbelturneringen. Under tisdagen ställs de mot det polsk-kinesiska paret Monika Wosinska och Likun Chang.

Nilla Hallström i par med Polens Dominik Szmidt och Olle Moberg ihop med Turkiets Berfin Sengul förlorade däremot båda sina matcher i andra omgången.

Här följer du Lausanne 2020

Svenskarnas tävlingstider och resultat

Partners

Huvudsponsorer, logotyper