Märta Rosenberg i sprintkvalet på världsungdoms-OS i Lausanne. Foto: OIS

Publicerad 19 januari 2020

Sverige taggade till final

Alla svenskar gick vidare till sprintfinalerna i längdskidor på världsungdoms-OS i Lausanne under söndagsförmiddagen. Tre av skicrossåkarna likaså. Men vinden satte stopp för slopestyletävlingen.

De svenska längdåkarna körde sprintkval i fristil i Vallée de Joux Cross på söndagsförmiddagen. På tjejsidan var Märta Rosenberg snabbast i spåren med en kvaltid på 2.46,28. Gårdagens vinnare i längdskidcrossen Siri Wigger, Schweiz gick in som tvåa i kvalet 35 sekunder efter Märta. Även Tove Erikcsson var snabb och kvalade in som +1,65 efter. I pojkarnas kval var det också ombytta roller från gårdagens längdskidcross. Edvin Anger hade den snabbaste kvaltiden med 3.08,72, med guldmedaljören från i går Nikolai Holmbö från Norge 4,5 sekunder efter som tvåa. Albin Åström gick också vidare från kvalet med nionde snabbaste tid, +10,48.

Kvalet i skicross avgjordes med ett poolsystem där alla i de två poolerna mötte alla under fem heat. De fyra bästa åkarna i varje pool går vidare till semifinal. Alice Fortkord och Lia Nilsson körde i den första flickpoolen. Alice slutade på fjärde plats och knep därmed en av semifinalplatserna. Lia Nilsson slutade åtta. I pojkarnas kval tävlade Erik Wahlberg och Fredrik Nilsson i varsin pool och var båda snabba under skidorna. Erik gick till final som trea i poolen och Fredrik som tvåa i den andra poolen.

Starka vindar gjorde att killarnas slopestyletävling sköts upp till morgondagen.

I curlingens mixeddubbelturnering blev det stopp direkt för Lisa Norrlander och hennes danska lagkamrat Kilian Thune mot det ungersk-kanadensiska paret Laura Nagy/Nathan Young som vann matchen med 11-5 i sjunde omgången.

Här följer du Lausanne 2020

Svenskarnas tävlingstider och resultat

Partners

Huvudsponsorer, logotyper