Basketlaget Malbas P04 blev vinnare i SAS-projektet Future Olympians of Scandinavia. Basketlaget får resa på träningsläger till Tokyo i en vecka och träna med ett lokalt lag. Malbas fick biljetterna av OS-brottaren Jenny Fransson. Foto: SAS

Publicerad 22 oktober 2019

Med flygbiljetter till framtiden

Malbas P04 skulle ha en vanlig träning. Det slutade med att basketlaget fick SAS-biljetter till ett träningsläger i OS-staden Tokyo.
Som vinnare av projektet Future Olympians of Scandinavia flyger de till Japan i november.

När Malbas 15-åringar skulle ha sin måndagsträning stod plötsligt OS-medaljören Jenny Fransson där. Tillsammans med representanter från marknadsavdelningarna på SOK och SAS delade brottningsstjärnan ut flygbiljetter till den blivande OS-staden Tokyo. Som ett led i samarbetet med de tre skandinaviska olympiska kommittéerna i Danmark, Sverige och Norge lanserade SAS i augusti kampanjen Future Olympians of Scandinavia, med syftet att hitta tre skandinaviska ungdomslag inom basket, friidrott och karate till ett utbytesprogram, för att träna med lokala idrottsutövare i Tokyo. Lagen som ska åka till Tokyo och företräda friidrott och karate kommer att presenteras inom de närmaste dagarna.

– Vi har fått ett otroligt fint gensvar från ungdomslag i hela Skandinavien, som alla visat ett enormt engagemang. Nu ser vi fram emot att skicka de utvalda lagen och idrottarna till Tokyo för att få uppleva den olympiska staden tillsammans med lokala idrottare, säger Bård Nordhagen, marknadschef och kampanjansvarig, på SAS.

En vecka i Tokyo

Redan i november ska Malbas P04 åka till Tokyo för att träna tillsammans med och utbyta erfarenheter med lokala japanska idrottsutövare.

– Valet av Malbas baserar sig på en helhetsbedömning. Idrottsliga prestationer och ambitionsnivå har varit centrala, tillsammans med motivationen att delta. Laget kan inte bara visa upp goda idrottsresultat, bra attityd och stora ambitioner. Spelarna visar stor idrottsglädje och har gett oss inblick i god social gemenskap. Det här ett lag som vi både hejar på och vill lära känna bättre, säger Bård Nordhagen.

Basket, karate och friidrott

De japanska lagen som agerar värdar för sina svenska, norska och danska kollegor är framgångsrika inom basket, friidrott och karate och är alla från Tokyo. Lagen har valts ut inom ramen för det olympiska samarbetet mellan SAS och de skandinaviska olympiska kommittéerna. Projektet ingår i SAS landsöverskridande partnerskap med de tre skandinaviska olympiska kommittéerna och innebär bland annat att SAS är huvudpartner för de skandinaviska olympiska kommittéerna inför och under sommar-OS i Tokyo 2020 och vinter-OS i Peking 2022.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper